Almanya Bilgisayarla Casusluğu Genişletmenin Yollarını Arıyor

e-birader - komunist olani
Şüphelilerin sabit disklerini gizlice araştırabilmek için yapılan teklif, resmi gözetlemeyle ilgili sabıkası olan ülkede huzursuzluğa neden oldu.

İlk delil bombaların kendisiydi, bir çift bavula yerleştirilmiş ve kuzeybatı Almanya'daki iki yolcu trenine bırakılmışlardı.

Teknik bir arıza sebebiyle hiç patlamadılar, plan yürümediğinden değil. Şüphelilerin bir tanesinin dizüstü bilgisayarında düzinelerce masumu öldürebilecek bu başarısız bombalama eyleminin planları, taslakları ve bölgenin haritaları bulundu.

Peki, ya güvenlik görevlilerinin, planlanan saldırı gerçekleştirilmeden önce, gizlice saldırganların bilgisayarını araştırma olanakları olsaydı?

Geçmişinde Gestapo ve Doğu Almanya'nın komünist döneminde insanların hükümetçe gözetlenmesi (Stasi)[1] gibi kötü bir sicili olan ülkede, vatandaşların bütün huzursuzluğuna rağmen güvenlik örgutleri, anılan eylemi bir zamanlar kişiye özel olduğu düşünülen "Belgelerim" diyarına genişletebilmek için bir koz olarak kullanıyor.

11 Eylul saldırılarının ertesinde genişletilmis gözetleme yasaları bir çok Batı hükümetine telefon ve e-posta trafiğini, müslüman militanlarca ve terör şüphelilerince ziyaret edilen sohbet odalarıyla internet sitelerini dinleme ve denetleme olanağı verdi.[2]

Şimdi, diğer bir kaç Avrupa ülkesiyle beraber, Almanya da şüphelilerin bilgisayarlarına gizlice Truva Atları yerleştirip, bilgisayarlarındaki dosyaları, fotoğrafları, çizimleri, ses kayıtlarını tarayabilmek, basılan her tuşu kaydedebilmek, kamera ve mikrofonlarını uzaktan çalıştırabilmek ve böylece saldırılar hakkında olmadan önce istihbarat toplamak istiyor.[3]

hukumet tasarisini protesto eden alman gostericiler
Almanya Berlin'de, yaklaşık 8000 kişi, kişisel ve mahrem bilgilerin elde edilmesine olanak sağlayacak yasa tekliflerini protesto etmek için Eylül ayında yürüyüş yaptı. Berlin'de İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin resmi olan ve Stati 2.0 yazan tişörtler şu anda çok revaçta. Çoğu insan 70'lerde solcu Kızıl Ordu Fraksiyonu'na karşı mücadele etmek çıkartılan yasalarla dolu günlere dönülecegi endişesini taşıyor.

Ünlü aktivist grup Chaos Computer Club üyesi Constanze Kurz, "Telefonlarımı dinlerseniz benim hakkımda çok az şey öğrenirsiniz, ama Truva Atı yerleştirip sabit diskimden hayatımla ilgili herşeyi öğrenmeniz mümkün" diyerek endişesini dile getirdi [O kadar uğraşmaya gerek var mı? Facebook'a gir, herşeyi öğren. Şu bilgisayarcılar ne tuhaf; A].

Alman İçişleri Bakanlığı'nın raporuna göre Romanya, [Güney] Kıbrıs, Latvia ve İspanya zaten bu tür araştırmalar! için gerekli yasaları çıkartmış durumda. İsviçre ve Slovenya ise benzer araştırmalara izin verir gibi görünüyor [her ne demekse; A] ve İsveç de benzer uygulamaları yürürlüğe koymaya çalışıyor [4]. İnşallah bizde de olacak.

[1] Stasi: Eski Doğu Alman Gizli İstihbarat Örgütü. Mahremiyete darbe vuran bu tip programlara, Stasi'ye atfen bu isim veriliyor, programın yediği haltlar çoğaldıkca, sürüm numarası da artırılıyor (bkz. wikipedia).

[2] Echelon; ABD, İngiltere ve Avustralya hükümetlerinin telefon ve e-posta trafiğini dinlemek için kullandığı sistem.

[3] Bu programlar zaten var ve faşist ülkelerce, özellikle kendi vatandaşlarına karşı zaten kullanılıyor. Almanya henüz büyük oranda demokratik bir ülke olduğu için halktan yetki istiyor.

[4] İnsanların neler yapacağını öğrenmek için büyük bir çaba var; neleri okumamaları, neleri yazmamaları gerekiyor, bunlar bazılarına hep ilginç geliyor.
Kaynak: LA Times, Kim Murphy; 30/10/2007.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri