Perde Gerisindekiler - Facebook (4)

Gelelim Facebook'un üçüncü yönetim kurulu üyesi Jim Breyer'a. Kendisi, Nisan 2005'te Facebook'a 12.7 milyon dolar yatıran risk sermayesi şirketi Accel Partners'ın ortağı. Wal-Mart ve Marvel Entertainment gibi Amerikan devlerinin yönetim kurulu üyeliğinin yanısıra, National Venture Capital Association'ın (NVCA) da eski yönetim kurulu başkanı. Amerika'da bir şeyleri gerçekten var eden insanlar bunlar, çünkü Zuckerberg gibi yeteneklere yatırım yaparlar. Facebook'un fon arayışının son turu 27.5 milyon dolar yatıran Greylock Venture Capital adlı bir şirketin öncülüğünde oldu. Greylock'un büyük ortaklarından birisi Howard Cox, yine eski bir NVCA başkanı, ve In-Q-Tel'in de yönetim kurulunda. Peki kim bu In-Q-Tel? İster inanın ister inanmayın, şirket CIA'nın risk sermayesi ayağı. Amerikan haberalma camiası, özel sektördeki yenilik ve gelişmelerden o kadar heyecanlanıyor ki 1999'da kendi risk sermayesi şirketini kuruyor.[8] In-Q-Tel amacını şöyle tanımlıyor: "En yeni teknolojileri geliştirecek şirketleri bulmak ve onlarla ortak olarak CIA (Central Intelligence Agency) ve genelde Amerikan İstihbarat Camiası'nın görevlerini daha iyi sürdürebilmeleri için onlara çözüm üretmelerinde yardımcı olmak."

Amerikan Savunma Bakanlığı ve CIA teknolojiyi sever çünkü casusluğu kolaylaştırır. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld 2003'te "Yeni hasımları caydırmak için yeni yollar bulmamız gerek," demişti; "Dönüşüm çabamızın kritik temeli olan bilişim çağına sıçramayı başarmalıyız." In-Q-Tel'in ilk başkanı, Breyer'le NVCA yönetim kurulunda birlikte görev yapmış olan Gilman Louie'dir. In-Q-Tel'deki bir başka önemli isimse Anita K Jones, ABD Savunma Bakanlığı eski savunma araştırma ve mühendislik direktörü, ve - Breyer'le beraber - BBN Technologies'in yönetim kurulu üyesi. Jones Savunma Bakanlığı'ndan ayrıldığında, Senatör Chuck Robb ardında şunları diyecekti: "Savaş alanındaki Amerikan üstünlüğünü sürdürebilmemiz için ayrıntılı planlar tasarlayacak teknoloji ve askeri toplulukları biraraya o getirmiştir."

Şimdi, Facebook'un devasa bir bilgi toplama aracıyla karışık Amerikan emperyalist programının bir uzantısı olduğuna inanmadıysanız bile, bir işletme olarak dahice olduğunu reddetmek mümkün değil. Bazı ağ uzmanları piyasa değerinin 15 milyar olmasını biraz abartılı buluyor, bense tam tersi, oldukça mütevazi buluyorum. İşin boyutları baş döndürücü, ve gelişme potansiyeli neredeyse sınırsız. Sitelerinde yüzü olmayan Büyük Birader, "Herkesin Facebook'u kullanabilmesini istiyoruz." diyor. Eminim istiyorlardır. Microsoft'un, Facebook'un %1,6 hissesi için 240 milyon dolar ödemesinin sebebi işte bu olağanüstü potansiyel. Son bir dedikoduysa, dünyanın dokuzuncu zengini olduğu söylenen Asyalı yatırımcı Lee Ka-Shing'in, Facebook'un %0,4 hissesini 60 milyon dolara satın aldığı yönünde.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Gezegen Simgeleri

Tanrıça Asteria