Küresel Isınma Var mı? - İklim (2)

  • Yaşadığım yer çok soğuk - biraz ısınsa fena olmaz
    Yaşadığınız yere bağlı ama şunları da göz önüne alın: Sıcak dalgalarından ölen insan sayısı artacak; tarımsal üretim kısa vadede artsa bile (bu doğru, artan CO2 düzeyinin üretimi artırması bekleniyor), orta vadede geriye gidecek, Afrika kıtasında ise yarı yarıya azalması bekleniyor; Ortalama sıcaklığın şu anki düzeyinden 3 derece yukarı çıkması, dünyadaki canlıların 1/3′ünün sonunu getirecek; Milyonlarca insan sellerden olumsuz etkilenecek; Göç artacak; Bazı bölgelerde su kıtlığı yaşanacak. 
  • Küresel ısınma güneşin işi, insanların değil
    Yanlış; Doğrudan yapılan ölçümlerde, güneşin yaydığı UV ve kozmik ışınlarda bir artış olmamasına rağmen, dünyanın sıcaklığının arttığı belirlendi. 
  • Bu kozmik ışınların işi
    Bu konuda kanıtlanmamış farklı görüşler olmasına karşın, ve bu görüsşlerin doğru olduğunu varsaysak bile, son 50 yıldaki ısı artışını açıklamaya yetmiyor. 

  • CO2 en önemli sera gazı değil ki
    Doğru ama eksik; kabaca sera etkisi %50 su buharının, %25 bulutların, %20 CO2'nin, kalanı da diğer gazlarla meydana geliyor. Bak su buharı daha önemli diyenler için hemen açıklayalım. Sorun oranda değil bunların atmosferde ne kadar kalıcı olduğunda; su buharı bir kaç günde yok oluyor, yerine yenisi geliyor, tekrar yok oluyor. CO2 için aynı süre bir kaç yüz yıl. Yağmurun (su buharı yağmur olarak geri dönüyor) gezegenimizce emilmesinin bir sınırı yok, ama CO2'nin bir sınırı var (ağaçlar ve okyanuslar emiyor), emilemeyen kısmı atmosferde birikiyor.  
  • Atmosferin alt tabakası soğuyor, ısınmıyor
    Yanlış; düzeltilmiş veriler tersini gösteriyor. 
  • Antarktika soğuyor, ısınmıyor
    Yanlış; ozon deliğinin büyümesi Antarktika’da sert fırtınalara yol açıyor, bu da ısınmayı yavaşlatıyor. O zaman biz de ozon deliğini büyütelim diyenleri ise Allah’a havale ediyoruz. 
  • Okyanuslar soğuyor
    Okyanusların ne kadar fazla ısındığına dair bazı şüpheler varsa da, ısındığında hemen herkes hemfikir. 
1. Bölüm - 3. Bölüm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri