Gece ve Gündüzün Karara Bağlanması

ayinin sincabin sirtinda biraktigi iz
Evvel zaman içinde, oklu kirpi hayvanlar aleminin kralı seçilmiş. Bütün hepsini çağırdığı ilk toplantısında onlara şu soruyu sormuş: "Gece ve karanlık mı yoksa gündüz ve gün ışığı mı olsun?"

Bu önemli soru ciddi bir tartışma yaratmış, kimi gün ışığı ve güneşin hakimiyetini isterken, diğerleri sürekli geceyi tercih etmekteymiş.

Sincap gerçekte gece ve gündüzü, haftalar ve ayları, gecenin gündüzden ayrı olmasını istermiş, ama yine de "Işık gelecek, ışık olmalı," diye tutturmuş. Ayı da "Gece en iyisidir, karanlık isteriz," demekteymiş.

Sincap söylenirken tanyeri ağarmaya başlamış. Diğer taraf sincabın hala ışık da ışık diye bağırdığını görünce çok sinirlenmiş. Liderleri olan ayı başlamış sincapı kovalamaya. Pençesini şöyle bir savurmuş ama yalnızca sırtını yalayıp geçen darbeden bir sıyrık dışında sağsalim kurtulmayı başarmış hayvancağız ve kendisini küçük bir ağaç kovuğuna atmış. İşte o günden beri ayının pençesinin bıraktığı o kara leke sincabın sırtında durur ve gece ile gündüz sırayla yer değiştirir.

Kaynak: Smith, Report of the Bureau of American Ethnology, ii, 80

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri