Tünel Açmak - Sansürü Aşmak (8)

Kapı yönlendirme (ing: port forwarding) olarak da bilinen tünel açma (ing. tunneling), güvenilir olmayan (herkesçe dinlenebilen) şifresiz trafiği şifreleyip sarmalamaya olanak sağlar. Sansürlenmiş bölgedeki kullanıcı sansürlenmeyen yerdeki bilgisayara bir tünel açacak yazılımı bilgisayarına indirmek zorundadır. Kullanıcının bilgisayarındaki bütün hizmetler kullanıma açıktır, fakat onun isteklerini ve gelen talepleri yönlendiren bilgisayarla kendisininki arasında şifrelenmiş bir tünel kullanılır. Çeşitli tünel açma programları mevcuttur. Sansürsüz yerlerde tanıdığı olanlar özel tüneller yaratabilir, olmayanlarsa ticari hizmet satın alabilir (çoğunluğu aylık abonelikle hizmet verir).

Bedava tünel hizmeti veren şirketlerse gelirlerini reklamlarla sağlar. Reklam trafiği şifresiz olduğu için dinlenebilir ve kullanıcının tünel hizmeti kullandığı anlaşılabilir. Artı bir çok tünel hizmeti alan adı taleplerini sızdıran socks proxyler kullanır.

http-tunnel
hopster
htthost

Artıları:
  • Tünel açma programları şifreli aktarım sağlar.
  • Yalnız ağ trafiğini (http) değil, güvenli şekilde bir çok protokolü çalıştırma olanağına sahiptirler.
  • Kullanıcıların satın alabileceği ticari hizmetler vardır.
Eksileri:
  • Ticari tünel hizmetleri tanınmışlardır ve çoktan engellenmiş olabilirler.
  • Halka açık yerlerde, kullanıcının yazılım kuramadığı bilgisayarlarda kullanılamazlar.
  • Diğer sansürü aşma yöntemlerine göre kullanıcının teknik bilgisi daha fazla olmak zorundadır.
Tünel açma programları ağ trafiği yanında başka hizmetlere de ihtiyacı olan ve internete kamuya açık yerlerden erişmeyecek, güvenli (fakat anonim değil) hizmet isteyen teknik bilgisi yeterli kullanıcılar için uygundur.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri