Anonim İletişim Sistemleri - Sansürü Aşmak (9)

fraktal - badem gozlum
Sansürden kurtulma teknolojileriyle anonim iletişim sistemleri birbirine benzer ve çoğunlukla birbiriyle ilşkilidir, fakat tamamen farklı kıstaslarla çalışırlar.

Anonim iletişim sistemleri kullanıcının kimliğini içerik sağlayıcıdan gizleyerek mahremiyetini korumaya odaklanır. Buna ek olarak, gelişmiş sistemler kullanıcının kimliğini iletişim sisteminin kendisinden bile gizleyebilmek için[2] farklı yöneltme teknikleri kullanırlar. Sansürü aşma tekniklerininse anonimlik birinci hedefleri değildir. Aksine, öncelik kullanıcının internet erişimini kısıtlayan engelleri güvenli şekilde aşmaktır. İçerik engellemlerini aşmak güvenli iletişim teknolojisini ve bir dereceye kadar gizliliği gerektirir fakat anonimliği değil.

Anonim iletişim sistemleri sık sık sansürü aşmak için kullanılır. Bir avantajları bağlanabilecek bir şebekenin hep olması ve bunu yaparken de anonim olunmasıdır.

Kullanılmaları için kişinin kullanılan bilgisayarda uygun izinlerinin olması ve yazılım kurabilmesini gerektirir. Kamuya açık yerlerdeki bilgisayarlardan internete erişecek kişilerin çoğu bu tür sistemleri kullanamaz. Artı, bağlantı hızını da düşürebilirler.

Ulusal veya ISP düzeyinde internet sansürünü aşmaya çalışan kullanıcılar yetkililerin giderek anonim iletişim sistemlerini engellemek için adımlar attığını görebilir. Kullanılan sistem sabit bir kapıda çalışıyorsa, süzme programı erişimi engellemek için kolayca ayarlanabilir. Sistem ne kadar çok tanınıyorsa, engellenme riski de o kadar fazla olacaktır. Ayrıca, yetkililer bu tür sistemleri bertaraf etmek için bilinen bilgisayarları bloke edebilirler ve sistemi kendileri de kullanıp bundan yararlanmaya çalışanları tesbit etmeye çalışabilirler. Kısıtlamaları fazla ortamlarda, bu tür trafiğin gözlenmesi durumunda, ilgi bunları kullananlara gereksiz yere yönelebilir. 

Artıları:
  • Hem güvenlik hem de anonimlik sağlarlar.
  • Yalnız ağ trafiğiyle değil, çeşitli protokollerle de çalışırlar.
  • Teknik destek verebilecek faal bir kullanıcı ve geliştirici grupları vardır.
Eksileri:
  • Özel olarak sansürü aşmak için tasarlanmamışlardır. Herkesçe bilinir ve kolayca engellenebilirler.
  • Yazılımın yüklenemediği kütüphaneler, internet kafeler gibi kamuya açık yerlerde kullanılamazlar.
  • Kullanılmaları ciddi bir teknik birikim gerektirir.
Tor sanal tüneller yaratıp kişi ve grupların internette mahremiyet ve güvenliklerini sağlayan uygulamalardan birisidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri