Ağ Tabanlı Uygulamalar - Sansürü Aşmak (3)

Ağ-tabanlı uygulamalar kullanıcının ziyaret etmek istediği sayfanın adresini (URL) gireceği bir form içeren ve istenilen ağ sayfasının içeriğini ona gösteren özel ağ (web) sayfalarıdır. Kullanıcıyla ziyaret edilmek istenen site arasında bağlantı yoktur, ve uygulama, kullanıcının engellenen sayfayı görebilmesi için saydam bir vekil sunucu (proxy) görevini tereyağdan kıl çekercesine yapar. Bu özel ağ sayfası uygulamaları, gidilen sitedeki linkleri de yeniden yazarak kullanıcının tekrar tekrar form doldurmasına gerek bırakmaksızın sansürsüz bir sörf deneyimi yaşamasına yardımcı olurlar. Ağ-tabanlı bir uygulamayı kullanırken, ziyaretçilerin herhangi bir program kurmak zorunda olmamasının yanısıra, tarayıcılarında da bir değişiklik yapmalarına gerek yoktur. Kullanıcının yapması gereken tek şey uygulama sayfasına gitmek, görmek istedikleri sayfanın adresini yazmak ve "gönder" (ing: submit) düğmesine basmaktan ibarettir. Böylelikle kullanıcının teknik bilgi düzeyi önemsizleşir ve uygulamaya herhangi bir erişim noktasından ulaşılabilir.

Artıları:

Kullanılmaları kolaydır ve yazılım kurulumu gerektirmezler. Sansürsüz bir noktada güvenilir bir aracı bulamayanlar için herkese açık bu uygulamalardan bolca vardır. Kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre uyarlanabilirler ve böylece sansür kurumlarınca tesbit edilmeleri de zorlaşır.

Eksileri:

Çoğunluğunun verebildiği hizmet ağ trafiğiyle (http) sınırlıdır ve şifreli erişim (SSL) mümkün olmayabilir. Ağ-tabanlı posta uygulamaları gibi parola gerektiren hizmetler düzgün çalışmayabilir. Halka açık ağ-tabanlı uygulamalar genellikle iyi bilinirler ve çoktan erişim otoritelerce engellenmiş olabilir. Bu hizmeti veren sitelerin çoğu ticari süzme proglarınca zaten kara listeye alınmıştır. Kişiye özel ağ-tabanlı uygulamalar kullanıcının sansürlemeyen bir yerde güvendiği birisinin olmasını gerektirir. İdeal durumda, iki taraf da kolayca gözlenemeyen bir şekilde birbirleriyle iletişim kurabilirler.

Herkese açık ağ-tabanlı servisler

Halka açık ağ-tabanlı yazılımlar olduğu gibi servisler de var. Çoğu bedava hizmet sağlarken, bazıları şifrelenmiş erişim için paralı abonelik gerektiriyor. Yine bazıları şirketlerce işletilirken, diğerleri kamu hizmeti olarak gönüllülerce çalıştırılmakta. Bir kaç örnek:

anonymizer.com
unipeak.com
anonymouse.ws
guardster.com
webwarper.net
proxify.com
the-cloak.com

Bu hizmeti veren sitelerin adı iyi bilindiği için, çoğu internet süzme uygulamaları ve ulusal düzeyde sansür uygulayan ülkelerce bu sitelere erişim çoktan engellenmiş olacaktır. Bu adreslere erişim engellenmişse, bu hizmetler kullanılamayacaktır. Ayrıca, çoğu ağ-tabanlı uygulama, tedarikçiyle kullanıcı arasındaki trafiği şifrelememektedir. Kullanıcının gönderdiği bilgiler üçüncü kişilerce ve tedarikçi tarafından görülebilir.

Herkese açık ağ-tabanlı uygulamalar düşük güvenlik riski taşıyan ortamlardaki sansürlenmemiş yerlerde güvenilir bir tanıdığı olmayan, geçici ya da yeri geldikçe buna ihtiyacı olan ve hassas bilgiler göndermeyecek kişiler için uygundur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri