Ağ-tabanlı Anti-sansür Yazılımları - Sansürü Aşmak (4)

fraktal - sonbahar yapraklari
Ağ-tabanlı yazılımların kurulması bir parça teknik bilgi ve uygun kaynakların (bir ağ sunucusu ve bant genişliği) varlığını gerektirir. Tedarikçi özel bir kurum veya kişiyse, hizmetin verileceği adres yalnızca kullanmak isteyen kişilere verilir, böylece halka açık uygulamaların tersine sansürcü kurumların bundan haberdar olması zorlaşır. Bu tür hizmetlerin farkına varılması ve engellenme olasılığı, bir öncekilere göre daha düşüktür.

Özel programlar, son kullanıcının kişisel ihtiyaçlarına bir dereceye kadar uygun olarak ayarlanıp kurulabilir. Bazı ayarlamalar ağ sunucusunun çalıştığı kapının (ing: port) değiştirilmesi ve bağlantının şifrelenmesidir. SSL (Secure Sockets Layer), internette güvenli veri iletimi için kullanılan bir uygulamadır ve kredi kartı bilgileri gibi içeriğin aktarılmasında da kullanılır. SSL kullanılan sitelere olağan "http" protokolü yerine "https" kullanılarak erişilir.

SSL kullanımında görülen diğer bir seçenek de ağ sunucusunun kök dizininde rastgele yolu ve ismi olan zararsız bir ağ sayfası yaratmaktır. Kullanıcının belirli bir siteye eriştiğini aradaki kişi görse de, talep edilen safya şifrelenmiş olduğu için o sunucuda hangi sayfaya erişildiğini göremeyecektir. Örneğin kullanıcı "https://örneksite.com/gizlisayfa/" adresini çağırdığında, kulak misafirleri kullanıcının örneksite.com'a bağlandığını görürler ama gizlisayfa'yı göremezler. Tedarikçi böyle bir sayfa hazırlamışsa, site gözlense bile sansür programı belirlenemeyecektir.

CGIProxy: HTTP veya FTP vekili işlevini gören bir CGI betiği (ing.).

Peacefire anti-sansür programı: Teknik bilgisi az olan kullanıcılar için hazırlanmış, kendiliğinden kurulan ve ayarlanan bir CGIProxy programı (ing.).

Psiphon: Gelişmiş bir SSL vekil sunucu (ing.).

Şifreleme özelliği olan kişisel ağ-tabanlı yazılımlar, ağ trafiği için düzenli olarak sansürü aşmaları gereken, sansürlenmeyen bir yerde güvenilir bir tanıdığı olan ve ağ-tabanlı yazılımı kurup işletebilecek bilgiye ve bant genişliğine sahip kişiler için çok kullanışlıdır. Bu, basit ağ trafiği için en esnek çözüm olup, keşfedilme ve engellenme olasılığı düşüktür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri