Jung ve Kalabalık Rüyalar

Jung ve rüyalarına devam ediyoruz. Ormanda tek bir ağacı aramayı şöyle bitirmiştik:

Bu yazıda iyi seçilmiş üç sözcük kullanmadığımız dikkatinizi çekmiştir. Jung ve rüyaya bir şey yapamıyoruz, sonuçta Jung'un rüyalarla ilgili yazı veya fikirlerini arıyoruz ama üçüncü sözcüğü pek güzel seçtiğimizi söyleyemem, ki sözcük seçiminiz her şeyden önemli. Psikoloji yerine başka bir sözcük kullanıp, tekrar arayın: Hedefi küçült, gürültüyü kes.

Peki ama bu üçüncü sözcüğü nasıl bulacağız? Buradaki temel zorluk aradığımız şey hakkında ne kadar az şey biliyorsak, bulmanın da o derece zorlaşması. Kişisel olarak ben Jung hakkında hiç bir şey bilmiyorum. Zaten bu yüzden Jung ve rüyalar gibi bir konuyu seçtim.

+Aramanın üçüncü kuralı

Konu hakkında bilginiz azsa ya da iyi bir anahtar sözcük bulamıyorsanız yardım alın.

Yardımdan kastım tabii ki psikoloji doktorası almış ve o anda tesadüfen yanıbaşınızda oturmakta olan arkadaşınıza sormak değil. Örneğin Vikipedi'ye ne dersiniz? Bakalım Jung hakkında neler söylemiş:

Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi.
[...]
Carl Gustav Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda Psikoloji, Teoloji, Etnografi bilimi, Edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi. Psikoloji bilim dalında kendisi tarafından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü. Örneğin; kompleks, introversion ve ekstraversion, gölge, arketipler (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçaltı, anima, animus.

Bence kullanabileceğimiz bayağı anahtar-sözcük var. Ben şunu seçtim:

jung rüya animus -bedava ve forumu kaldırdım çünkü animus sözcüğü sık kullanılan bir şey değil ve varsa bunun tartışıldığı yerleri de görmek istiyorum artı, ürün yerine bedava daha güzel. Ürün Türkçede ekilen şey anlamına da geldiği için, hatta eser anlamında bile kullanılıyor, bedava daha iyi bir süzgeç. Gördüğünüz gibi sonuç sayısı 600+'ya düştü. Utanç verici değil mi? Koskoca Jung ve 600 sonuç.

+Aramanın dördüncü kuralı

Eş anlamlı sözcüklerden faydalanın. Türkçe gibi siyasal bir kavganın ortasında kalmış dillerde bu daha da önemli. Yazarın Arapçaya veya Farsçaya mı, yoksa Türkçeye mi eğilimli olduğu sizi hedefinize ulaşmaktan alıkoymamalı.

Bu da sorgumuzu şu şekle dönüştürüyor:

jung (rüya OR düş) animus -bedava. Ayrıca bu sefer "Türkçe sayfalarda ara" seçeneğini işaretleyip aradık. 500+ sonuç. "Web" seçeneği işaretli olarak arasaydık, sonuç beklediğimiz gibi artacak ve 1600+'ya ulaşacaktık.

+Aramanın beşinci kuralı

Hatırladığınız bir eseri veya bir ifadeyi arıyor olabilirsiniz. Örneğin Jung'un bir sözü veya tümcesi. Bu durumda çift tırnak işaretlerinden yararlanın.

Tabii bu kural artık bu konuda bir dereceye kadar bilgi sahibi olmanızı gerektiriyor. Hiçbir şey bilmiyorsanız bir işe yaramaz gibi görünebilir ama yanlış. Konudan sapma (Jung'dan sapma) pahasına şu örneği düşünün:

Sorgunuzda diyelim devlet memurlarıyla ilgili bir şey arıyorsunuz. [devlet memur] gibi bir sorguda arama motoru bu sözcükleri rastgele arar. Örneğin "Memurlar devlete isyan etti" tümcesi geçerli bir sonuçtur (memur'un devlet'ten önce geldiğine dikkat edin). Onun yerine şöyle bir sorgu kurabilirsiniz:

"devlet memuru" OR "devlet memurları". Bu amaçsız sorgunun sonuçlarına baktığımızda Google'ın devlet ve memur sözcüklerinin yan yana geçtiği sayfaları getirdiğini göreceğiz.

Google'ın çift tırnağı çok güçlü bir araç. Bir şiirin veya kitabın çevrimiçi suretini ararken çok işinize yarayacak. Dördüncü Göz'den bir örnekle bunu sınayalım isterseniz:

"Türkçe gibi siyasal bir kavganın ortasında kalmış dillerde bu daha da önemli" sorgusuna bir gözatın bakalım. Bu yazıyı yazarken denemiştim ve sonuç sıfırdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri