Kuzey ile Güneyin Evliliği

ates ile buz
Kuzey seyahate çıkmiş. Uzun zaman gidip bir sürü kabile tanıdıktan sonra Güney'in kızına aşık olmuş ve onunla evlenmek istemiş. Kız istekliymiş ama ana-babası karşı durmuş ve "Sen geldiğinden beri havalar soğudu, burada biraz daha kalırsan hepimiz donarak öleceğiz" demişler. Kuzey yılmamış, yalvarmış, kızı verirlerse onu salıp gideceğini söylemiş. Güney ve karısı nihayet razı gelip evet demişler. Düğün yapılmış ve Kuzey karısını kendi memleketine götürmüş. Oraya vardıklarında kız herkesin buzdan evlerde yaşadığını görmüş.

Ertesi gün, güneş doğduğunda, evler su sızdırmaya, biraz daha yükseldiğinde ise hızla erimeye başlamış. Sıcaklık giderek artınca bölge sakinleri genç kocaya karısını eve göndermesini, aksi takdirde tüm yerleşimin sular altında kalacağını söylemişler. Karısını çok seven Kuzey direnebildiği kadar direnmiş ama güneş ısındıkça ısınmış, insanlar da daha çok bastırmış. Sonunda pes etmiş ve karısını ailesinin yanına yollamış.

İnsanlar, kız güneyde doğduğu ve o iklimde yetişenlerle beslenmeye alıştığı için, doğasının sıcak olduğunu ve kuzeye uygun olmadığını söylemişler.

Kaynak: Mooney, Report of the Bureau of American Ethnology, xix, 32-2, No. 70

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri