Altın Bukleli Sif

iskandinav bereket tanricasi sif
Çiftçilerin koruyucu Sif İskandinav bereket tanrıçasıdır, hasat ve toprağın sürülmesini o gözetir. Ev, doğurganlık, kadınlığın ilahi sihrinin değişik yönlerini temsil eder. Bir kahin ve büyücüdür, istediği insanın görünümüne bürünebilir. Yıldırım tanrısı Thor'un karısı olan Sif, alımlı altın buklelerinden dolayı güzel saçlı tanrıça olarak bilinir. İskandinav folklöründe onunla ilgili çok hikaye vardır. Yazın sıcak rüzgarlarıyla uçuşan yeni büyüyen tahıllar onun saçıdır, dans eden mısır başakları onun tarlalarda yürümesi yüzünden eğilip sallanırlar.

Hikayelerden birinde onu evinin dışında uyurken buluruz. Parlayan saçlarını Thor'un ne kadar çok sevdiğini bilen hilebaz Loki bunu fırsat bilir ve makasıyla Sif'in saçlarını, her telini keser. Sif uyandığında dehşetle saçlarını yitirmiş olduğunu görür ve perişan olur. Bunu üzerine Thor Loki'yi bu durumu düzeltmediği takdirde ölümle tehdit eder. Korkan Loki kara cücelerin yardımı ister ve birlikte gerçek altından bir peruk yaparlar. Peruk Sif'in başına yerleştirildiğinde mucize gerçekleşir ve saçı eskisinden de güzel olur. Öykü, mısır hasadını ve yeniden ekilmesini tasvir eder.

Yüzyıllar boyunca çiftçilerce saygı gösterilip kutsal kabul edilen Sif için mısırdan bebekler yapılır ve hasat festivali düzenlenirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri