Yaradılış

dev koyuna binerken
Yedinci cennette yaşamakta olan ilahların en cömerti Allah yaradılış eserini bitirmişti. Göklerin ve yerin yedişer katı olmuştu. Göklerde periler, toprakların derinliklerindeyse cinler vardı. Cennetin ışığıyla yerin karanlığı arasındaki çatışma, tıpkı perilerle devlerin arasında olduğu gibi süregitmekteydi. Periler cennete, yukarılara süzülürken devler yerin altındaki karanlığa gömülmüşlerdi. Cennete giden yolu dağlar kapatmıştı, öyle ki yalnızca ruhu saf ve temiz olanlar onları aşıp bakırdan ovalara, oradan da gümüş dağlara ve nihayet altın tepelere ulaşabilirdi. Kötü ruhların cennetin ışığından gözleri kamaşırdı. Onların mekanı, girişi su kaynaklarında olan yeraltının izbelikleriydi. Su kaynaklarının yakınında ak ve kara koyunlar aylaklık eder, kötü ruhlar da yünlerinin içine sızardı; yedinci kattaki yurtlarına gitmelerinin tek yolu buydu. Kara koyunlarla dibe giderler, beyazlarla yeryüzüne çıkarlardı. Periler ve devler güçlüydü ve dünyanın ilk yerleşimcisi, ilk adamla birlikte yaradılışa tanıklık ettiler.

Allah önce ilk insanı yarattı, sonra onu mekanı olacak dünyaya yolladı. Yeryüzünde ilk ölümlü canlının belirmesine periler sevinirken Kötülüğün Babası buna kızdı ve ruhu kıskançlıkla doldu. Hemen bu mükemmel esere gölge düşürecek bir plan tasarladı; yüce Rabb'in en sevdiği eserine ölümcül günah tohumunu ekecekti. Hiçbir şeyden şüphelenmeyen ilk adamın göbeğinin üzerine o lanetli tükürüğünden attı. Ama herşeyi bağışlayan, herşeyin üstesinden gelen Allah, hemen kirlenmiş deriyi söküp attı ve toprağa fırlattı. İnsanın göbek deliği böyle oluştu. Kötü ruhun tükürüğüyle muğdar olup kirlenmiş deri parçası toprağa değer değmez cana kavuştu, ve böylece, neredeyse insanla eş zamanda köpek yaratıldı - yarı insan derisi, yarı Şeytan tükürüğünden.

Bu yüzden hiçbir Müslüman köpeğe zarar vermez ama onu evinde de istemez. Hayvanın sadakati insandan, vahşiliği ve saldırganlığı Şeytan'dan gelir. Doğu'da köpek sayısı artmaz çünkü Müslüman onun hem koruyucusu, hem de en azılı düşmanıdır.

Kaynak: Ignacz Kunos, Kırkdört Türk Peri Masalı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri