Eka Abassi

eka abassi ay maskesi
Eka Abassi Afrika'da İbibioların tanrıçasıdır. Adı ananın yüzü anlamına gelir. Yaşamın yaratıcısı, bilinen herşey varolmadan önce varolandır. Şimşek tanrısı Obumo'nun eşidir. İbibiolara göre o ve öteki tanrılar arasında inanılmaz bir boşluk vardır. Alçak sesle söylenmesine dikkat edilen bir atasözü şöyle der:

O diğerleri gibi değildir. O, duvarın öte yanında yaşayandır.

Ülke boyunca yayılan kutsal akarsulardaki taşlarda ve çocukları veren büyük ağaçlarda görülebilir. Bereketi o ihsan eder, kısır kadınlar üzerlerindeki lanetin kalkması için ona yakarırlar. Çocukları ölüp öte tarafa göçmüş olanlar, sübyanın bir tutam saçıyla Eka Abassi'den o minik ayakların tekrar dünyaya basmasını ve ana-babaların yalnız yüreklerine neşe getirmesini dilerler.

Eka Abassi'ye sunulacak kurbanlar için tören ateşi yapılır. Kütükler çaprazlamasına üst üste konur, üstüne kuru dallar ve nihayet yaşı itibariyle artık yumurtlayamayacak bir tavuk yerleştirilir ve onun burnunda tatlı bir koku oluşturması için ateşe verilir.

Ölümlüler bazen Eka Abassi'ye Ay derler. Ay kuşu arada sırada gökyüzündeki yuvasından aşağı süzülür ve herşeyin yolunda olup olmadığına bakar, yeryüzünün sakinlerini şöyle bir kolaçan eder, kümes hayvanları ve yumurtalarla ilgili tabulara uyulup uyulmadığını denetler. Her ikisinin de yenilmesi yasaktır ve bu kuralı çiğneyenin ölümü büyük Juju Isu Ndemm elinden olur. Ceza ölümle sınırlı olmaz, toprağın bereketi kaçar, çoraklaşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri