Şeytan'ın Yokoluşu - bük08

seyan jacob eliosoff
Bu zaferlerden sonra Şeytan'ın yaşamaktan başka ne çaresi olabilirdi? Tek başına Kilise'nin onu ezmeye gücü asla yetmeyecekti. Ateş ve direk yetersiz kalabilirdi, ama başka bir siyaset daha etkili oldu.

Şeytan'ın krallığı kendi içinde bölündü. Kızı ve gelinine muhalefet eden otacıyı, kendi oğlunu, Büyücü terketti.

Kilise, Büyücü'nün sonunu hazırlayacak bu alanda tekelini kurdu. 14. yüzyılda eğer bir kadının yeterince eğitim almadan birisini tedavi etmeye kalkarsa cadı olduğuna ve ölmesi gerektiğine karar verildi.

Ama herkesin gözü önünde nasıl eğitim alabilirdi? Sahneyi göz önüne getirin, bir zamanların korkutucu cadısı okula gidiyor! Aziz John gününde kediler birbirine zincirlenip şenlik ateşlerinde yakılırdı. Onun yerine cadılar pişirildi, gençlere eğlencelik!

Ve Şeytan'ın yokoluşunu görürüz - üzücü bir hikaye. Etkisizleştirilir ve yaşlı bir adama dönüşür. Soyulur, yağmalanır ve Cadılar Şabatı'nda giydiği iki maskeden en kötüsü Tartuffe'ün yüzünde yerini alır.

Ruhu her yerdedir. Ama cadıyı kaybederek kişiliksizleşir ve hepsini kaybeder. Büyücüler sıkıcıdır, hepsi o kadar.

Düşüş bu noktaya geldiğinde, bu düşmanlar ne yapmış olduklarını anlamışlar mıdır? O, dinsel inancın büyük motorunun vazgeçilmez etkeni, gerekli aktörü değil midir? İyi çalışan her organizma çifttir, iki yüzü vardır; aksi takdirde yaşam mümkün değildir. İki gücün arasında bir çeşit denge, güçlerin simetrik ama eşit olmayan karşıtlığı şarttır. Zayıf olan denge unsurudur, diğerini tamamlayandır. Güçlü tartı sürerken sabırsızlanır ve onu yok eder. Ama dileği yanlıştır.

1672'de Colbert, Realm yargıçlarının cadılık davalarını almasını yasaklayarak Şeytan'ı rafa kaldırdığında, Norman Parlamentosu tutuculuğu ve Norman mantığıyla bu karara uymanın sakıncalarını gösterecektir. Şeytan da tıpkı gerisi gibi bir dogmadır. Mağluba dokunursanız, galibe de dokunmuş olmaz mısınız? Cehennemî temelini sarsan ihtiyatsız insan pekala cennetin duvarlarını çatlatabilir.

Colbert kulak asmadı; yapacak çok işi vardı. Ama Şeytan bunu işitti muhtemelen. Ve yaralı ruhu büyük oranda teselli buldu. Şu anda yaşamını kazandığı spiritüalizm, masa çevirme ve benzeri küçük işlerde önemsizliğe doğru yiterken, zamanın içini boşalttığı ve ölmekte olan tek kurumun kendisi olmadığını biliyor.

Diğer Bölümler:
Büyücü Kadın

Foto: Jacob Eliosoff

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri