Dünya Kadınlar Günü Posterleri

Kitabını açıp kadınsız insanlık tarihini her okuyuşunda, kız çocuğu daha değersiz olduğunu öğrenir.
-- Myra Pollack Sadker

Pek bilinmez ama Dünya Kadınlar Günü'nü ilk kutlayan 28 Şubat 1909'da Amerikan Sosyalist Partisi olmuştur. İş koşullarının kötülüğünü ve ücretlerin yetersizliğini protesto etmek isteyen kadınlar 8 Mart 1857'de New York'ta yürür fakat polisçe şiddet kullanılarak dağıtılırlar. Bunu izleyen 8 Mart'larda yürüyüşler devam eder. 1908'de 15000 kadın, çalışma saatlerinin kısaltılması, ücretlerin artırılması ve oy verme hakkı için New York'ta yürür.

Kadınlara asıl destek, 1917 Ekim Devriminden sonra gelir. Bolşevik feminist Alexandra Kollontai'ın Lenin'i ikna etmesi sonucu 8 Mart Rusya'da resmi tatil ilan edilecektir.

8 Mart, hemen hemen tüm eski Doğu Bloku ülkesinde hafta olarak kutlanır. Kadınların bir çok hakkı elde etmesinden mi bilinmez, siyasal vurgusu günümüzde yitmiş, artık erkeklerin kadınlara gül alıp, yemeğe götürdüğü bir hafta olmuştur.

Kadınların (haklarını iade etmek isteyenler dahil) haftasını kutluyor, size komünist posterlerden bir demet sunuyorum: Vive la Revolution! :-)

8 mart sovyet devrimci kadin

8 mart sovyet oncu

8 mart sovyet emekci kadinlar

8 mart sovyet cocuk

8 mart sovyet genc kadin

Posterleri Museum of Russian Posters'dan aldım.

Yorumlar

  1. Dünya Kadınlar Günü'nün tarihsel sürecine ilişkin önemli olduğunu düşündüğüm bir kaç detayı eklemek isterim:

    -1857 yılında New York'ta dokuma işçisi kadınların "Eşit işe eşit ücret" talebi ile yaptığı grevi dağıtmaya çalışan polisler ile çıkan çatışmada çoğu kadın 129 kişi ölmüştür.
    -1908 yılında New York'ta kadınların Daha kısa çalışma saati,doğum izni ve oy hakkı talebiyle yaptıkları yürüyüşün teması "Ekmek ve Gül"idi.Ekmek yaşama güvencesi,gül ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu.
    -1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
    -1911 yılında Danimaka,Avusturya,Almanya ve İsviçre de kutlandı.Bu kutlamadan iki hafta sonra Triangel yangınında 140 kadın öldü.Bu olay Amerikada ki çalışma koşullarını etkilemiştir.
    -1917 yılında Rus kadınlar "Ekmek ve Barış " için grev yaptılar.Daha sonra bütün Avrupa ülkelerin de 8 Mart kabul görmüştür.
    -1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart'ın "Dünya kadınlar Günü" olarak kutlanmasını kabul etti.
    -Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya başlandı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri