Clarke Öldü

monolit gunes ay
  1. Tanınmış fakat yaşlı bir bilim insanı bir şeyin mümkün olduğunu söylüyorsa, büyük bir olasılıkla haklıdır. Eğer mümkün olmadığını söylerse, muhtemelen haksızdır.
  2. Mümkün olanın sınırlarını keşfetmenin tek yolu imkansız olana doğru birazcık gitmektir.
  3. Yeteri derecede gelişmiş bir teknolojiyi sihirden ayıramazsınız.
Bunlar geçen gün 90 yaşındayken kaybettiğimiz ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın üç yasası; 2001: Bir Uzay Efsanesi (Stanley Kubrick tarafından filme de çekilmişti) ve Rama'yla Buluşma kitaplarının yazarının. Bu arada 2001'in ilginç bir özelliği de filmle beraber yazılan bir roman olması. Kubrick, Clarke'ın yazdığı senaryo taslaklarının çoğunu "daha iyisini yapabilirsin" diyerek geri çevirmişti ve kitap, film vizyona girdikten altı ay sonra yayınlandı.

Clarke ve Kubrick'in ilk insansıları savaşçı olarak resmetmesi ve silah geliştirmeyi daha yüksek bir zekaya ulaşmanın temeli olarak göstermesi büyük tartışma yaratmıştı (Ama sanırım haklı çıktılar).

Clarke, iletişim uydularının geliştirilmesine de büyük katkılarda bulundu. Kendisiyle yapılan söyleşide, bu fikrin aklına nasıl geldiğini şöyle anlatmıştı:


"Televizyon yayınları ikinci dünya savaşından hemen önce başlamış ancak kısa süre içinde durmuştu. Yayınların kapsadığı alansa, dünyanın eğiminden dolayı sınırlıydı, 10-20 mili geçmiyordu. Ben de bunun üzerine bir şeyin farkına vardım: Eğer uzaya, içinde verici olan bir uydu yerleştirebilirseniz, dünyanın yarısına yayın yapabilirdiniz."

Bu düşüncesini Wireless World dergisine yazdığı bir makalede açıkladı ve karşılığında 5 sterlin ücret aldı.

Artık gökteki o siyah taşta yaşayacak.

Resim: Resim: 2001: A Space Odyssey.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Gezegen Simgeleri

Tanrıça Asteria