Buğdayı Öldüren Mantar İran'a da Sıçradı

bugday pasi mantari
Birleşmiş Milletler (UN) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO, Food and Agriculture Organisation) bildirdiğine göre buğdayı yok eden tehlikeli mantar türü İran'da da tesbit edildi (ing).

Sporları kıtalar arasından rüzgarla taşınan ve daha önce Doğu Afrika'da ve Yemen'de görülen buğday sapı pasının varlığı Hamadan'daki laboratuarlarda teyit edildi.

Zeytin gözlü, badem bıyıklılar renk renk örtüler, değişik modeller, saç, kıl ve tüyle uğraşadursun, buğday pası mantarı Asya ve Afrika'daki buğday türlerinin %80'ini tehdit ediyor. FAO, Afganistan, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi İran'nın doğusundaki ülkelerin çok dikkatli olmalarını istedi. FAO'nun Bitki Üretim ve Koruma Bölümü Başkanı Shivaji Pandey mantarın çok hızlı yayıldığını ve doğrudan risk altındaki ülkelerin buğday üretimini ciddi şekilde azaltabileceğini söyledi ve "Pasın yayılmasını önlemek için gösterilen çabalar çoktan gıda fiyatlarını tetikledi," diyerek devam etti.

İran yeni mantarı incelemek ve pasa dayanıklı buğday türleri geliştirmek için araştırma kapasitesini artıracağını duyurdu.

Ug99 adı verilen hastalık ilk olarak Uganda'da su yüzüne çıkmış, ardından Kenya ve Etopya'ya yayılarak iki ülkenin de pas salgını kaynaklı üretim kayıpları yaşamasına neden olmuştu. FAO 2007'de, mantarın daha da bulaşıcı bir türünün Yemen'de görüldüğünü bildirmişti.

Norman Borlaug tarafından kurulan Borlaug Global Rust Initiative (BGRI), Cornell Üniversitesi, ICARDA (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas), CIMMYT (International Maize and Wheat Improvement Center) ve FAO, hastalığa dayanıklı buğday türleri yetiştirilmesi, tahıl koruma yöntemlerinin yenilenmesi ve acil durum önlemlerinin hazırlanması için gelişmekte olan ülkelere bu konuda yardım eden kuruluşlardan bazıları.

Atalarımızın dediği gibi rüzgara pek güvenmemek lazım; bir gün doğu yerine batıya da esebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri