Uçurtmanın Popüler Olması - uç04

Qing döneminde uçurtma kuzey Çin'de iyice popüler olur. Soylulardan sıradan insanlara dek herkes bu olaya tutkuyla bağlanır. Gerçekten de bu tür etkinlikler toplumsal yaşamın aynasıdır zira ülkenin özellikleri ve ekonomik koşulları hakkında önemli ipuçları sağlarlar. Qing Hanedanı döneminde, imparator Qianlong ve Jiaking zamanı istikrarlı bir siyasi durum, tarımsal üretim ve şehir kültürünün gelişmesine tanıklık etmiştir. Ekonomi düzeltilmiş ve gelişmiştir. Barış zamanlarının önemini vurgulamak ve yönetimlerinin ne kadar güzel olduğunu vurgulamak için yöneticiler festivalleri teşvik etmek için çabalamış, bu da uçurtmanın daha da gelişmesine yol açmıştır. Festival günlerinde insanlar akın akın taşralara gitmiş ve baharın yeniden gelmesini kutlamıştır. Gerek ekonomik, gerekse kültürel, göreceli olarak daha gelişmiş olan Beijing-Tianjin ve Weifang bölgeleri de buna öncülük etmiştir. Uçurtmanın popülerleşmesi insanların yalnız kültürel yaşamlarını zenginleştirmekle kalmamış, sportif yanıyla hastalıkların da azalmasına katkıda bulunmuştur. Weixian bölgesi yıllık olaylar almanağında baharda uçurtma uçurmaya kederi uzaklaştırma, ve talih arama gibi anlamlar da yüklenmiştir. Ayrıca Güneşli Açık Gün'de uçurtmanın ipini keserek rüzgarda serbestçe uçmaya bırakmak da gelenek haline gelmiştir. Bir anlamda, geçmiş yılın biriken kederi uçurtmayla gidecek, yeni yıla mutlu başlanacaktır.

Qing döneminin ünlü yazarı Cao Xueqin, klasik romanı "Kırmızı Köşklerin Hayali" kitabında uçurtma uçurmayı anlatmakla kalmaz, aynı zamanda tarihi, verilen isimleri, türleri ve teknikleriyle ilgili önemli bilgiler de verir. Xueqin, "Kuzey ve Güney Çin'de Uçurtma Yapma Teknikleri" kitabıyla uçurtma tekniklerinin nesilden nesile aktarılmasına katkıda bulunmuş olduğu gibi, bunun bir sanat haline gelmesini de sağlamıştır. Onunla birlikte, uçurtma yapımı yeni bir evreye girer.

19 yüzyılın başı ticari şehirlerin ortaya çıkması ve el sanatlarının gelişmesiyle uçurtma yapımının hız kazandığını görür. Tianjin, Weixian, Jinan, Qingdao ve Nanking gibi şehirlerle, Jiangsu, Guangdong, Hebei ve Anhui eyaletlerinin bazı bölgelerinde değişen büyüklüklerde uçurtma tekelleri oluşur ve kitlelerde uçurtma sevgisinin artmasıyla uçurtma satışları çoğalır. 1911 devrimi binlerce yıldan beri hüküm süren otokratik yönetimi yıkar ve devrimin ardından Yeni Kültür Hareketi'nin etkisiyle uçurtma endüstrisi patlama yaşar. Yüzlerce geleneksel ressamın uçurtma yapımına ve boyanmasına katılımıyla teknik gelişir ve fırça tekniklerinin ve güçlü renklerin denendiği profesyonel tarz, geleneksel olanla bir arada yaşamaya başlar. Zanaatkarlar tarafından yapılan, sanatçılarca boyanan uçurtmalar büyük ilgi uyandırır. Uçurtma artık bir oyun aracı değildir. Zengin bir salonun duvarına asılabilen bir sanat eseri, bir süs de olmuştur. Böylece Çin uçurtmaları diğer halk eserleriyle birlikte dünya sanat çevrelerine sızmaya başlar. Bahama kanalının açılışını kutlamak için düzenlenen Bahama Uluslararası Fuarı'nda, 20 Şubat 1915'te Çin uçurtması fuarda tarihi yerini alır. Yeşim taşları, fildişi, mermer, lakeler, mineler, işlenmiş gümüşler, porselen ve halılar gibi diğer Çin el sanatı örnekleri arasından, zanaatkarlar Beijing'li Ha Changying ve Tianjin'li Wei Yuantai tarafından yapılan uçurtmalar sırasıyla altın ve gümüş madalyaları kazanırlar. Bunu izleyen yıllar, ülke çapında uçurtma yarışlarının yapılmasını görür.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulması Çin tarihinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Komünist Parti liderliğindeki Çin halkı sosyalizmin inşasına girişir. Çağdaş Çin uçurtmaları 40 yıl içinde üç evreden geçecektir: düzenleme, gerileme ve benzeri görülmemiş bir gelişme. Komünist Parti 11. Merkez Komitesi 3. Planlama oturumunun ardından Weifang'da uluslararası uçurtma fuarı ve uluslararası uçurtma derneği kurulması, uluslarası uçurtma metropolisi oluşturulması karara bağlanır ve uçurtma yapımı ve uçurulması teşvik edilir.

Diğer Bölümler:
Uçurtmanın Tarihi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri