Uçurtmanın Kültürel Yaşama Girişi - uç03

cin ucurtma cesitleri
Zenginleşen kent kültürü ve ekonomisi yalnız insanların kültürel yaşamla ilgili gereksinimlerini karşılamadı, kent ve kasabaların arasında uçurtma uçurmanın gözde bir etkinlik olmasının da temellerini attı. Böylece uçurtma Kuzey Song devrinde revaçta bir hoşça vakit geçirme aracı oldu, ve bazı akademisyenler halk sanatı olarak uçurtmayı incelemeye başladılar. Song Hanedanı zamanında yaşamış Gao Cheng "Şeylerin Kökeni" adlı eserinde uçurtmanın kökenini, tarihini ve isimlerini inceledi. Ressamlar bu tarihi dönemde teması uçurtma olan resimler yaptı.

Güney Song Hanedanı döneminde (1127-1279), kurumları, resmiliği, gelenekleri devrinin zirvesindeki Doğu başkentinden hep kopyalandı. İmparator ve feodal lordlar ortadaki ovalarda yitirilen toprakları geri almayı unutup, güzel manzaralı göl ve dağların seyrine daldılar ve ihtişamlı etkinlikler sarayda moda oldu. Zamanın güçlü zenginleri servetlerini göstermek için "Güneşli Açık Gün" gibi festivallere maddi destek sağladı. Bu da uçurtmayı asiller için olduğu gibi sıradan insanlar için de vazgeçilmez bir eğlenceye çevirdi

hanchen - saray bahcesinde oynayan cocuklar
Güney Song Hanedanı İmparatorluk Sanat Akademisi sanatçılarından ressam Su Hanchen'in "Bir Sürü Çocuk Oynarken" adlı resmi dönemin uçurtma uçurma alışkanlığını çok canlı bir şekilde anlatır. Dahası, o zamanlarda, festivallerde uçurtma etkinliklerinin yanısıra uçurtma yarışmaları düzenlemek de karlı bir iş olmaya başlar. Uçurtma imalatçılığı bu yarışmalar sayesinde gelişir ve o günkü toplumun kültür ve ekonomisine kayda değer bir katkı sağlar.

Güneşli Açık Gün'de uçurtma uçurma geleneği kuzey Çin'e Ming Hanedanı'nın (1368-1644) orta döneminde gelmiştir. Yongle Özel Bölgesi Kayıtları kitabında Güneşli Açık Gün'de her evde bir yarışma düzenlendiğini, kızların küçük taşlar toplarken oğlanların kağıttan uçurtmalarla yaıştığını öğreniriz. Erken Qing Hanedanı (1644-1911) döneminin yazarlarından Pan Rongsheng "İmparatorluk Başkentindeki Yıllık Olaylar" adlı eserinde bunları ayrıntılı olarak anlatmıştır.

Qing döneminin tanınan oyun yazarlarından Li Yu, genç bir öğrenci olan Han Shixun'un üzerine şiir yazdığı uçurtmasını Zhan'ların bahçesine düşürdüğü ve ailenin kızı Shujuan'ın da yine uçurtmanın üzerine şiir yazarak karşılık verdiği, ve böylece birbirlerine aşık olduklarını anlatan bir tiyatro eseri bile yazmıştır.

Diğer Bölümler:
Uçurtmanın Tarihi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri