Uçurtmanın Avrupa Macerası - uç05

weifeng kelebek ucurtma
Uçurtma dünya kültürünün parlak bir incisi olduğu gibi nesilden nesile aktarılan bir sanattır da. Farklı ülkelerin uçurtmalarının kendilerine ait farklı tarihleri ve farklı hikayeleri var. 13. yüzyılda, Marco Polo Çin'den Avrupa'ya dönünce, uçurtmayı Batı'ya tanıtır ve uçurtma bilimsel deneylerde sık kullanılmaya başlanır. 1794'te, Glasgow Üniversitesi gökbilimcisi Alexander Wilson dünyanın ilk meteorolojik ölçüm aracını uçurtmayla yapmıştır. Taşıyıcı olarak altı uçurtma kullanarak, havadaki nemi, sıcaklığı ve rüzgarın gücünü sınamak için çeşitli aletleri gökyüzüne çıkarmıştır.

İngiliz Sir George Kelly uçmanın gizemini çözebilmek amacıyla yaptığı geniş kanatlı uçurtmaları başarıyla uçurdu. Onları havadaki bir nesnenin ağırlık merkeziyle rüzgar alan bölgelerindeki basınç merkezi arasındaki ilişkiyi sınamak ve değerlendirmek için kullandı. Son olarak da 1800'de dünyanın ilk planörünü yaptı.

Bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle, Avrupa'da uçurtma yapımı hızla gelişti. İngiltere'de neredeyse insansız uçağa çok benzeyen kameralı bir uçurtma uçuruldu; çeşitli açılardan yerdeki bir cismin resmini çekebiliyordu.

Kısa bir süre önce Kenneth Samoa 2000 ayağa dek çıkan "Butterfly Sam" adını verdiği bir uçurtma yaptı ve bir gün uçurtmasını Hyde Park'ta uçurdu. Sonuçta Heathrow havalimanında alarm verildi; radarda tanımlayamadığı cismi gören görevli korkmuştu. Bir helikopter yollandı ve cismin uçurtma olduğu anlaşılınca Samoa 10 sterlin para cezasına çarptırıldı.

Son yıllarda uçurtma fuarları Avrupa'da sıkça görüldü. Neredeyse her yıl, değişik bir yerde fuar düzenlendi. Haziran 1985'te Hollanda'da düzenlenen uluslarası uçurtma fuarını Hollanda başbakanı açtı. Eylül 1988'de, hem Fransa, hem de Almanya birbirinin peşi sıra uçurtma fuarları düzenlediler ve Çin iki ülkeye de temsilci gönderdi.

Rus uçurtmalarının tarihi uzun. 200 yıl kadar önce uçurtmaya binen bir adam vardı. Deniz subayı olan Mozaisky, macerayı ve uçmayı seven birisiydi. Atların çektiği, kendisinin yapmış olduğu battal boy uçurtmaya binmeyi başardı ve uçurtmanın üstündeki adam rüzgarla birlikte bayağı yol katetti. At arabası ilerlerken arabanın hızı ve rüzgarın açısı uçurtmayı değişik şekillerde etkilerken, kaldırma gücü ve açı arasındaki ilişkiyi kaydetti ve uçak yapımında kullanılacak önemli veriler elde edilmiş oldu.

Diğer Bölümler:
Uçurtmanın Tarihi

Foto: D. Gomberg, Weifang.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri