Kore'de Uçurtma Geleneği - uç08

Kore uçurtmalarının kökeni kesin bilinmiyor, tarihsel kayıtlarda onların iletişim amaçlı, hatta silah olarak bile kullanıldığını görüyoruz. En eski kayıtsa Üç Krallıklar'ın Tarihi Kayıtlar kitabında. 647 yılında ülkede büyük bir isyan çıkmış, ve General Kim'e isyanı bastırma görevi verilmiş. Bir gün büyük bir meteor imparatorluk sarayının çok yakınına düşmüş. Bu olay halkta büyük bir husursuzluk yaratmış ve imparatorun yenilgisinin bir işareti ve gelecek büyük felaketlerin habercisi olarak algılanmış. General Kim isyanı ve halkı yatıştırmak için büyük bir fenerli uçurtma yaptırmış, ve gece fenerleri yakıp onu uçurmuş. Meteorun gittiğini sanan halk tekrar imparatora bağlanmış, ordunun morali yükselmiş ve isyan bastırılmış. Yine bir başka kayda göre, 1347'de Moğol isyanlarını bastırmaya çalışırken, General Tsui adamlarını uçurtmalar yardımıyla bir tepenin üstüne çıkarmış, düşman surlarını ateşli uçurtmalarla yakmış, ve şehri ele geçirmiş. 1592-1598 Kore-Japon savaşında, Koreli dükler anakara ve ada arasındaki haberleşmede uçurtmaları kullanmışlar. Japon askerleri Pyongyang'ı çevirip saldırdığında, şehrin valisi uçurtmayla yardım istemiş ve yardıma gelen askerler Japonları geri püskürtülmüş.

Uçurtmanın Kore'de bir gelenek haline gelmesi yaklaşık 1725-26 yılında, imparatorun bu olayı çok sevmesi ve iyi uçurtma uçuranlara ödüller vermesi üzerine olmuş. Bu dönemde uçurtma uçurmak halk arasında her yıl yapılan bir etkinlik olmuş. Kore Yıllık Olaylar kitabındaki bir kayda göre, yılın başında, çocuklar üzerine "bu yıl kötü şeyler olmasın," vb şeyler yazdıkları uçurtmaları uçurur, kötü talihten böylece kurtulacaklarını sanırlarmış. Yine tarihi kayıtlardan öğrendiğimize göre Kore'de uçurtma uçurmak için en uygun zaman ay yılının ilk ayının ilk yarısı kabul ediliyor, ama bazı bölgelerde sonbahar hasadının hemen ertesinde başlıyor. Hem Güney, hem de Kuzey Kore'de, ay yılının ilk ayının 11. günü "Uçurtma Günü" ve üzerinde isim ve doğum tarihlerinin yazılı olduğu uçurtmaları kötü şans ve felaketlerden kaçınmak için uçurmak gerekiyor.

Güney Kore'de günümüzde, uçurtmaları oyun olarak tanıtmak için çalışan çeşitli uçurtma dernekleri mevcut, ve gerek bölgesel, gerekse ulusal düzeyde yarışmalar sıklıkla düzenleniyor. Seul'de, her yıl ayın 11'i olan uçurtma gününden bir veya iki gün önce büyük bir uçurtma yarışı düzenlenir ve görülmeye değer etkinliklerden birisidir. Seul ayrıca 1983 Uluslarası Uçurtma Fuarı'na da ev sahipliği yapmış, ABD, Japonya, Malezya ve Tayvan'dan katılım yoğun olmuştur.

Diğer Bölümler:
Uçurtmanın Tarihi

Kaynak: Chinese Kites:Their Arts and Crafts, Wang Xiaoyu; Shandong Friendship Publishing House

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Gezegen Simgeleri

Tanrıça Asteria