Uçurtmanın Evrimi - uç02

cin ucurtmasi 2
Tahtadan uçurtmanın ortaya çıkışı savaş zamanında olmuştur ve savaş aracı olarak kullanılmıştır.[2] Eski zamanlarda, iletişim ve gözlem amaçlı askeri rolünün yanısıra, barut yüklenerek saldırı silahı olarak da iş görmüştür. Tang Hanedanı'nın kurulmasından sonra (618-906), sınıf çatışmalarını törpülemek, toplumsal düzeni korumak, sıradan insanların üzerindeki yükü hafifletmek ve ekonomiyi ve üretimi geliştirmek için bir dizi önlemler alınır, ve toplum hızla bir barış ve refah dönemine girer. Toplumsal istikrarın ve ekonominin gelişimi çeşitli festivallerin ortaya çıkmasını da beraberinde getirir, bu da bir çok kültürel ve yaratıcı etkinliği.

cin ucurtma saticisi
Ve bir silah olan uçurtma bir anda eğlence aracına dönüşür. Sıradan insanlarda hemen bir alışkanlık olmamışsa da, güneşli ve açık günlerde uçurtma uçurmak kraliyet ailesinin bir geleneği oluverir. Xhao Xin tarafından derlenen "Fenerler ve Uçurtmalar" adlı kitapta, Tang ailesinin haremağalarının temalı fenerler eşliğinde uçurtma uçurduğu kaydedilmiştir ve, Song Hanedanı zamanında, Ouyang Xiu ve Qi Fang tarafından yazılan "Tang Hanedanının Yeni Tarihi" isimli kitapta da havada 300 metreye dek çıkan kağıttan yapılmış uçurtmalardan bahseden kayıtlar buluruz. Bu da, o zamanda uçurtma yapımı ve uçurma tekniğinin oldukça gelişmiş olduğunu kanıtlar.

ejderha ucurtmasi
Song Hanedanı dönemi (960-1279), Çin'de, sıradan insanlar arasında uçurtmanın yayıldığını görür. Bunun iki temel sebebi vardır: şehir kültürü ve ekonomik refahın yolaçtığı elyapımı sanayiinin gelişmesi ve, dönemin yöneticilerinin festival ve kutlamaları teşvik etmesi; böylece uçurtma tekniğinin gelişmesine koşut olarak uçurtma uçurmayı bir çeşit etkinliğe dönüştürecek uygun ortam yaratılmış olur. Dönemin o zamanki başkenti Bianliang'tan bir sahne, Kuzey Song Hanedanı'nın tanınan sanatçısı Zhang Zeduan'ın "Güneşli ve Açık Bir Günde Nehre Üşüşmek" isimli tablosunda bütün canlılığıyla görülebilir.

Diğer Bölümler:
Uçurtmanın Tarihi


[1] İnsana faydalı diğer bir çok buluş ve teknoloji gibi, maalesef.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri