İskandinav Sanatçıların Hz. Muhammed'le Sorunu Nedir?

Danimarka'yla yaşanan karikatür sorununun bir benzeri de İsveç'le yaşanacağa benzer. Nerikes Allehanda gazetesi, heykeltraş Lars Vilks'in bir galeri tarafından Müslümanları rencide edeceği düşüncesiyle reddettiği bir heykelinin eskizini birinci sayfasına taşıdı. Gazete yayın yönetmeni, "Sanat eserlerinin sergilenmesine, haber ve yorumlara Müslümanların tepkilerini dikkate alınarak karar verilemez" diyerek, ifade özgürlüğünü savunmak amacıyla eskizi yayınladığını belirten bir makale kaleme aldı.

Bir yol kavşağındaki göbeğe yerleştirilmesi düşünülen heykele sanatçının verdiği isim "Dönel Kavşak Köpeği Muhammed" idi.

Şimdi sinirlenip, İsveç bayraklarını yakmadan önce biraz soğukkanlıca düşünelim:
  • Görüldüğü kadarıyla Avrupa'nın kuzeyinde İslam'a ve onun Peygamberine karşı bir algı bozukluğu (ırkçıları hariç tutarak, onların tedaviye ihtiyacı var) yaşanıyor.
  • Karikatür, heykel, resim, her ne haltsa, bunların, oraların yasaları dolayısıyla pek engellenmesi mümkün görünmüyor (Danimarkalı karikatürcü beraat etmişti).
  • Olayın üzerine kızgın sirke küpüne zarar mantığıyla gidildikçe iş büyüyor: önce bir karikatürdü, şimdi bir kavşağa heykel yerleştirilmesi söz konusu (en azından dolaylı olarak bu eskizle teklif edilmiş oluyor) ve Müslümanları daha da rencide edici bir hale geliyor.
Şimdi yanıtlamamız gereken sorular şunlar:
  1. Bu algının sebebi ve kaynağı nedir?
  2. Nasıl düzeltilebilir?
Kişisel olarak bunun hakkında bir araştırmaya başladım. Bu arada bana ışık tutacak bir bilgi veya belge veya kaynağı olanlar iletebilirse sevinirim (Yorum olarak yazabileceğiniz gibi, sitenin e-posta adresine de yollayabilirsiniz).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri