Çin'de Reenkarnasyon Artık İzne Tabi

Çin, Tibetli Budist rahiplerin hükümet izni olmaksızın yeniden doğmasını yasakladı. Devlet Dini İşler Müdürlüğü'ne göre, nasıl yeniden doğulacağını bir düzene bağlayan ve önümüzdeki ay yürürlüğe girecek yasa, reenkarnasyon yönetimini kurumsallaştırma yönünde önemli bir adım.[1] Ama bu mizahi dramın ardındaki gerçek amaç, bu küçük Himalaya ülkesinin ele geçirilmesinden 50 yıl sonra Çin'in, Tibet'in sürgündeki ruhani ve siyasi önderi Dalai Lama'nın etkisini azaltmak ve ülkedeki Budist dini yapılanmayı bastırmak istemesi.

Çin dışında yaşayan herhangi bir Budist rahibin reenkarnasyonunu engelleyerek yasa Çinli yetkililere, işi çekilen acıları azaltmaya devam etmek için ruhu geleneksel olarak yeniden insan doğacak sonraki Dalai Lama'yı belirleme gücünü verecek.[2]

1959 yılından beri Hindistan'da yaşayan 72 yaşındaki Dalai Lama, Tibet, Çin denetiminde kaldığı sürece, Tibet'te yeniden doğmayı reddettiğini söyleyerek ardılını (halfesini) planlamaya başladı. Son 600 yıldır diğer Dalai Lamalar gibi, onun da yeniden doğuşunu kontrol edebileceğini varsayarsak, iki Dalai Lama'nın olacağı ilginç bir durum ortaya çıkacak: biri Çin Hükümetince, diğeri de Budist rahiplerince seçilecek Dalai Lamalar. Stanford'dan, Budizm uzmanı Paul Harrison bunun çok ciddi bir sorun olacağını söyledi. "Dalai Lama, Tibet'in birliğinin ve ulusal kimliğinin ana simgesidir ve yeniden doğuşu için yapılacak savaş, diğerlerinden çok daha önemli olacaktır," dedi.[3]

Öyleyse sonraki Dalai Lama nerede doğacak? Hindistan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılmış 130000 Tibetli göçmenden biri olacağında, Harrison ve diğer Budizm uzmanları hemfikir.

[1] Şu Amerikan tarzı kapitalizm müthiş bir şey. Bir anda, sanki yönetim kurulunda veya haftalık olağan şirket yoplantısında bana sunum yapıldığı izlenimine kapıldım.

[2] Bu arada ipek böceği bedeninde yeniden doğarak dünyaya gelme hazırlığı yapan Sun Tzu, bu dahiyane, hatta şeytanca, hayır diyabolik planı duyunca, gelişini 22. yy'a ertelediğini size bildirmemi istedi değerli okurlar; kendisine bir 100 yıl kadar daha ihtiyaç duyulacağını düşünmüyor.

[3] Sirius'taki (aslen oralıyım) arkadaşlarım, sık sık galakside o kadar gezegen varken neden vaktimi Dünya'da geçirdiğimi sorar dururdu. Başka nerede bu kadar eğlenebilirim ki fnord!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Gezegen Simgeleri

Tanrıça Asteria