Bilgi Teriminin Sorunları - blş03

Bilgi teriminin gayet iyi bilinen sorunları var. Bir tanesi çok farklı uygulamada çok farklı şey için kullanılması. Matematikte özel bir anlamı olduğu gibi, hemen herşey hakkındaki veriye, romanlara, planlara, bilimsel araştırmaya, mali projeksiyonlara, ürün tasarımlarına, halka ilişkiler kampanyalarına, resme, önemsiz sportif ayrıntılara da bilgi deniyor. Çağdaş bir toplumda bütün bu şeylerin eşit olduğu iddia edilebilir - bu kısmen hepsinin dijital formata dönüştürülebilmesinden, kısmen de insanların ve kurumların onlara ne kadar para ödemeye hazır olduğuna göre değerlemeye doğru olan gidişatın sonucu. Bu, bilgiyi hatasızlıktan ziyade beğeniyle değerlenen bir “ürüne” çeviriyor.

Jacques Vallee’nin dediği gibi bir amacı olmadığı takdirde, veri ne bilgi olur, ne de yararlı, ve bilginin değerini yaratan amaçtır (1982:46). Toplumca değerli görülen amaç yerleşmiş güç dengeleriyle belirlenebilir ve kontrol etmeye eğilim gösterebilir. Eğer baskın değer ticari karsa, aleyhte veya karla ilişkisi olmayan bilgi değersiz hale gelecek, hatta gerekirse bastırılacaktır.

Bilgi klasik ekonomide de bir soruna işaret eder, zira iyi işleyen bir pazarda doğru / kusursuz bilgi (en azından erişebilme fırsatı; a.) öngörülmüştür. Fakat bilginin kendisi pazara yön veriyor ve böylece değerli oluyor, ve artık eşit dağılmıyor. Fiyatlar basitçe arz ve talebi yansıtmayıp, kendileri hakkında mesaj da veriyor. Gerileyen hisse senedi fiyatı piyasanın şirketi terkettiği mesajını veriyor, bu da şirketin değerini etkiliyor (Bkz Drucker, 1993: 183ff.; Soros, 1994.). İşadamı Mark Porat tüccarların kusurlu bilgiyle yaşadığını savunuyor (Burstein ve Kline, 1995: 419.). Açıklık değil, gizleme ve özel bilgi oyunun bir parçası.

Toffler kapitalist ekonomik kuram için bilginin zor bir kavram olduğunu savunmuştu çünkü emek, sermaye ve toprağın aksine bilgi potansiyel olarak sınırsız bir kaynaktır. Bir insanın sahip olduğu bilgi, başkasının bunu öğrenmesiyle azalmaz ve bilgi tüketilmez, yok edilmez ve yalnızca çoğalabilir (1984: 21-2). Diğer insanlar da benzer şeyleri söyledi. Örneğin Wark, bilginin kıt kaynaklar yasalarına tabi olmasına gerek olmadığını iddia etti. Sahip olduğum bir bilgi, seni ondan mahrum etmez (Christopher, 2002.).

Bu bir sürtüşme alanı yaratır.

Diğer Bölümler:
Bilişim Ekonomisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri