Şişman Arkadaşlar Sizi Şişman Yapıyor

Harvard Medical School ve California Universitesi’nden araştırmacılar, 12067 kişi ve bu kişilerin 38611 akraba ve arkadaşını inceledikten sonra, şişman arkadaşların sizi şişman yaptığına (ing.) karar verdi. Aynı cinsiyet arkadaşlıklarında, bir arkadaş obezse, diğeri kilo almaya % 71 oranında daha yatkın oluyor.

Harvard profesörü Nicholas Christakis, “Bu obez veya olmayan insanların arkadaşlık için kendilerine benzeyeni seçmesi değil, aksine, doğrudan, bir neden-sonuç ilişkisi var.” dedi.Araştırmacılara göre obezlik, tıpkı bir virus gibi insandan insana bulaşabiliyor. Kilo alan kişinin, yakın arkadaşları da kilo alma eğiliminde.

New England Journal of Medicine’de 26/07/07′de yayınlanan araştırma 30 yıl sürdü.

Araştırmada başka ilginç sonuçlar da var. Orneğin, komşunuzun kilo alması veya vermesinin size bir etkisi yok; aile üyelerininse arkadaşlarınıza göre etkisi daha az. Arkadaşinizin sizden kilometrelerce uzakta yaşaması bile sonucu değiştirmiyor, etki kalıcı.

Dr. Christakis, olası bir açıklamanın, şişman arkadaşların şismanlığın ne olduğu algısını değiştirmesi olabileceğini düşünüyor. Arkadaşınız şişmansa, şişmanlık o kadar da kötü görünmeyebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri