Alternatif Tarih Kuramları

Yüzyılımızın bir özelliği de herhalde çok sayıda felaket ve alternatif tarih kuramı üretecek olması olacak. Bunda Nostradamus’un 1999 veya 2000 için öngördüğü felaketin gerçekleşmemesi - ya da ertelenmesi diyelim - kıyamet bekleyen birkaç tarikatın hayal kırıklığına uğramasının payı büyük. Gün geçmiyor ki yeni bir tarih/felaket kuramı ortaya atılmasın: Marduk, 2012′de dünyanın sonunun gelecek olması, güneşteki lekeler ve manyetik kutupların değişmesi vs. Bunlardan bir tanesini Türkçeye çevirerek çorbada benim de tuzum olsun istedim: Jno Cook’un “Satürn Kozmolojisi”.

Yalnız Cook’un yazılarının diğerlerine göre küçük bir farkı var: dürüst olması, iddia ettiklerinin tek gerçek olduğunu söylememesi (yazar bir kaç varsayımdan yola çıkarak, bu varsayımlar ve verilerle bir kozmoloji oluşturmaya çalıştığını kendisi söylüyor), internette yayınlanıp, düzenli güncelleniyor olması (Cook, gelen eleştirileri ve yeni verileri ekleyerek, kozmolojisini daha tutarlı hale getirmeye çalışıyor), geleceği görmeye çalışmayıp, geçmişi yeniden sorguluyor (yani bir kehanet olma iddiası yok).

Doğru mu? Bilmiyoruz. Tutarlı mı? Deniyor. Eleştiriye açık mı? Evet. Eğlenceli mi? Bu yanlış bir soru, ama şu yanıt pekala uygun: kışkırtıcı. Evet, kışkırtıcı. Cook okuyucunun ve kendisinin zekasını köreltmemeye çalışıyor yani entellektüel anlamda eğlendirici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki bir faydası var mı? Kimbilir; ama bu siteyi okuyorsanız, zekayı köreltmemenin bile faydalı olduğunu [4. Göz] zaten biliyorsunuz demektir. Artı, bir tez, bir iddia öne sürecekseniz, bunun nasıl yapılabileceğini gösteren çok da iyi bir örnek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri