Nuh'un Gemisi İnşa Ediliyor

tufan gunune hazirlik
BBC, haberinde dünyanın tohum numunelerini depolayacak olan 'kıyamet günü' korunağı tasarımının bittiğini bildiriyor. Norveç hükümeti tarafından inşa edilecek tesiste bütün tohumlardan birer numune bulunacak. Korunakla gelecekte olası felaketlere karşı dünya tarımının korunması amaçlanıyor.

Svalbard Uluslararası Tohum Korunağı, kuzey kutbundaki uzak bir adada, bir dağın kenarına inşa edilecek.Nükleer savaş, göktaşı çarpması, iklim değişikliği ve benzeri doğal ve yapay felaketlere karşı bir önlem olarak düşünülen tesisin 2008 yılında açılması bekleniyor. Uc milyon tohum numunesini saklayacak olan korunağın 5 milyon USD’lik maliyeti Norveç hükümeti tarafından karşılanacak.

norvec kuzey kutup dairesi haritasi
Ürün çeşitliliğinin korunması sorumluluğunu da taşıyacak olan Global Crop Diversity Trust, numunelerin toplanması ve bakımını da üstlenecek.

Tohum bankası Svalbard’ı meydana getiren 4 adadan biri olan Spitsbergen’deki bir dağın 120 metre içine insa edilecek.

Trust’ın üst düzey yöneticisi Dr. Cary Fowler, Norveç anakarasının 1000 km kuzeyinde olan Svalbard’ı seçme sebeblerinin adanın çok uzak ve bu uzun vadeli proje için gerekli gördükleri istikrar düzeyine sahip olması olduğunu söyledi.

BBC’ye “Cok uzak geleceğe baktık. Dağın içindeki radyasyon düzeylerini kontrol ettik, ve bölgenin jeolojik yapısını inceledik,” dedi.

Ayrıca kuzey ve güney kutuplarıyla Grönland’daki buz tabakalarının erimesini de göz önüne alan 200 yıllık bir iklim değişikleri modeli öngördük ve bu durumlarda bile tesisin daima su düzeyinin üstünde kalacağına emin olduk.”

Dr Fowler, korunağın dağın içine yapılmasıyla tesisteki soğutma sisteminin bozulması durumunda bile çevrenin yapısının doğal bir soğutma sistemi sağlayacağını da belirtti. Korunak dünyanın diğer yerlerinde de inşa edilecek tohum bankalarına destek verecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri