Gladyatör Mezarlığı Bulundu

efes izmirde bulunan mezartasi
Kemiklerin ve yaraların tetkiki bize nasıl yaşadıkları ve dövüşüp öldükleri  hakkında yeni bilgiler kazandırdı. Gladyatörler antik dunyanın sporcu kahramanlarıydi. Arkeolojik bulgularlar onların mozaiklerden grafitilere kadar bir çok yerde resmedildigini gösteriyor. Avrupa çapında yapılan kazılarda çıkarılan gaz lambalarının neredeyse üçte birinde gladyatör motifleri bulunmuştu. Ama arenaya ayak bastıklarında, gerçekte hayatlarını ne kadar riske atmışlardı? Bir müsabakadan canlı çıkma şansları neydi?

Bilimsel olarak doğruluğu kanıtlanmış bu ilk gladyatör mezarlığı araştırmacılara bu soruların yanıtlarını bulma fırsatını verecek.

Beklentilerinizin aksine bu mezarlık Roma’da bulunmadı, Atina’da da. Efes, Izmir’de ortaya çıkarılan bu mezarlık için Viyana Tıp Fakültesi’nden Prof. Karl Grossschmidt ve Prof. Fabian Kanz’a, hayatlarının son beş yılının büyük bir kısmını mezarlıktaki her bir kemiğin analizini yapıp kataloglayarak geçirdikleri için müteşekkiriz. Bizse bu beş yılda 1 adet hükümet seçtik, 1 adet de Cumhurbaşkanı seçemedik. Zaten Allah’ın kemiği, taşıyla uğraşmanın da pek bir anlamı yok.

Gerçi bir ihtimal bizden de bir iki idealist aylak onlara katılıp yardım etmiştir ama o kadar istisna her toplumda oransal olarak mevcuttur, bizim delikanlılığımızı bozmaz. Aynı istatistiksel orana, bu idealistlere teşekkür edecek kadar zavallı bir avuç insan da tabidir; ki biz de bu gruptan olduğumuz için, eğer katılan olmuşsa ve biz öğrenememiş isek, ki bu çok doğaldır, bir kaç kendini bilmez bunu istatistikleri yanıltmamak adına yaptığımızı da söyleyebilir, bu daha da doğaldır, bu arkadaşlara buradan teşekkür ediyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri