Cumhurbaşkanı Adayım

Dördüncü Göz 550 milletvekilinin yapamadığını yaptı ve herkesin uzlaşabileceği bir Cumhurbaşkanı adayı buldu. Kim mi? Okuyalım isterseniz…Güzel bir Türk geleneği olan ‘her Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir krize dönüşmesi’ olgusunu bayağı özlemiştik. 1980 öncesinin neredeyse klasiği diyebileceğimiz bu olayı çok şükür cari dönem vekillerimiz sayesinde bir kez daha hatırlama ve yaşama olanağı bulduk; kendilerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca vekillerimiz sayesinde tevellütü buna yetmeyen nesiller de bu mümtaz olaya ilk elden tanik olma fırsatına kavuştular.

Dördüncü Göz felsefesine - kimsenin bakmadığı şeylere, kimsenin bakmadığı şekilde - uygun olarak bu olayı başaşağı çevirip tersyüz edelim isterseniz. Önce veriler:
  1. Çoğunluğa sahip iktidar partisi Cumhurbaşkanını kendisi belirlemek istiyor;
  2. Bu cumhurbaşkanının “dindar” olmasını istiyor;
  3. Bu Cumhurbaşkanının “erkek” olmasını istiyor;
  4. “Dindar” ve “erkek” olan Cumhurbaşkanının eşinin kendi din anlayışlarına uygun olarak, “kapalı” olmasını istiyor;
  5. Muhalefet ve ülkenin bir kesimi Cumhurbaşkanının “dindar” ve “erkek” olmasına karşı değil, fakat eşinin “kapalı” olmasına karşı.

Gelin herbirine kısaca değinelim ve bir uzlaşma sağlayıp sağlayamayacagımıza bir bakalım:
  • Dinsiz bir Cumhurbaşkanı seçebilir miyiz? 
Türkiye dahil dünyanın bir çok ülkesinde henüz “dinsiz veya dindar olmayan” bir başkan seçmek olası gözükmüyor. En azından seçilenin dinsizse bunu söylememesi ve dindarmış gibi davranması şart. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı en azından “dindar” görünmeli. Bunu geçiyoruz, dindar olacak veya öyle görünecek.
  • Erkek olmayan - yani kadın - birisi olur mu?
Bizce olur. Neden derseniz, muhalefet itiraz etmez, muhafazakar iktidar/kesim de Islamiyet’in erkek egemen oldugu savına karşı güzel bir yanıt vermiş olur; kadınlara, öbür dünyada cenneti ayaklarının altına sermeyi beklemeden, bu dünyada bir makam sermiş olurlar.
  • Cumhurbaşkanının eşi erkek olacağı için başı açık olacaktır ve Cumhurbaşkanının eşinin başının kapalı olmamasını isteyenler (bkz zincirleme isim tamlaması, Türkçe dilgisi kitabı) dileklerine kavuşmuş olacak.
Böylece somut uzlaşma koşulları ortaya çıkıyor: dindar olacak, kadın olacak. Şimdi Dördüncü Göz olarak Cumhurbaşkanı adayımızı açıklayabiliriz:

Sn Hayrünnisa Gül.

Gelin uzlaşma koşullarıyla sınayalım:
  1. İktidar partisinden
  2. Dindar
  3. Erkek değil
  4. Eşinin başı açık
Sayın vekillerimizi sonu gelmeyecek kısır tartışmaları bitirmeye, ve Dördüncü Göz’ün Cumhurbaşkanı adayı Hayrünnisa Gül Hanım’ı desteklemeye çağırıyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri