Çocukları Korumak - imp23

fraktal - melek kurku
Muzip cüceler, tahrikçiler, deliler ve çatlaklar

Kamuya açık tartışma panoları ve benzerleri, bilumum ayarı bozuk bireyleri, sakin bir yaz akşamında yanmakta olan 100 vatlık bir ampulün sinekleri çekmesinden daha hızlı kendine çeker. Bu yaratıklar, konudışı şeyler yayınlayarak, diğer katılımcılara adice veya açık saçık iletiler göndererek, ve tartışmalı konularda tahrik edici başlıklar açarak ilgi çekmeye bayılırlar. Grup üyeleri bu kişilerden gelen iletileri engellemeye başlar başlamaz, başka bir isim altında ve başka bir hesaptan tekrar boy gösterirler.[1] Kişisel sertifikalar bu soruna da çare olacak çünkü bir gruba üye olmak ve ileti yollamak için de sertifika gerekecek ama bu sefer beğenmediğiniz şeyler yollayanı engellediğiniz zaman işe yarayacak. Münasebetsiz kişinin sahte bir sertifika edinmeden engellemenizi aşması olanaksız. Şu noktayı vurgulamakta fayda var: bir ileti panosu üyelerine takma isim kullanmak hakkı vererek anonimlik sağlayabilir, ama anonim üyenin kimliği site yöneticileri tarafından bilinecek.

Çocukları koruyalım

Ne zaman bir politikacı "çocuklardan" bahsetmeye başlarsa, bir gözünüz cüzdanınızda, diğeri de özgürlüğünüzde olsun.
-- İnternet sözü, anonim

İnternet erişiminin yaygınlığı ve büyüklerin, çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini denetlemesinde pratik zorluklar, çocukları diğer medya türlerinde olmadığı kadar uygunsuz içeriğe ve muhtemel gerçek dünya tehditlerine maruz bırakıyor. Bu, günümüz internetinin anonimliği ve sorumlunun bulunmasındaki zorluğun sonucu ve Güvenilir İnternetle buna çare bulunacak.

Her tür internet erişimi geçerli bir sertifika gerektirdiğinde, anonimliğin getirdiği riskler ortadan kalkacak (sertifika hırsızlığı ve sahtekarlığı hariç). Yetişkin olmayanlar sadece velilerinin izniyle sertifika alabilecekleri ve velilerin, eğer isterlerse, çocuklarının yaşının sertifikalara işletmesinin mümkün olması sitelere, yaşı küçük olanlara erişimi kısıtlama olanağı verecek. Ayrıca veliler, çocukların sertifikası onlarınkine ilişkilendirilmiş olduğu için çocuklarının faaliyetlerini tam anlamıyla denetleme fırsatına kavuşacak.

Buradaki dikkat edilmesi gereken husus, çocuğun yaşının küçük olduğunun belirtilmesinin velilerin elinde olduğu. Çocuklarının her türlü içeriği görecek kadar olgun olduğunu düşünen ana-babalar isterlerse çocuklarının bir yetişkin gibi internette dolaşmasına müsaade edebilirler.

[1] Son Youtube olayında ne yazık ki tekrar gözlemlediğimiz gibi, badem gözlü büyüklerimiz bu patalojik vakaların ruh halini anlamaktan aciz, çünkü... (TCK'nın bilmem kaç tane maddesi bu cümleyi tamamlamama izin vermiyor). Cücelerle mücadelenin tek ama tek yöntemi var: Onları umursamamak. Atatürk veya Türk halkı için kötü bir şey mi demişler, bırakın desinler; ne seyredin, ne de karşılık verin. Cüceyi (ing: troll) besleyen tek şey tepkidir. Tepkiniz arttıkça, cücenin de zevki artar. 10000 kişi, bazen küfürle karışık yanıt mı yazmış, cüce zevkten kendinden geçer. 70 milyonun erişimi mi engellenmiş, cüce orgazm olur. Yapılabilecek tek mantıklı eylem, sakince içeriğin yayınlandığı sitenin yöneticilerine mektup yazıp, sebeplerini de anlatarak içeriğin kaldırılmasını rica etmektir. Site yöneticileri makul, mantıklı, gereken açıklamanın yapıldığı şikayetleri dinler ve gereğini 1-2 gün içinde yaparlar. Cüceleri beslemeyin, ilgi onları devleştirir.


30 Ocak 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri