İki Dünyanın Sentezi

Sol el yolunun kesinkes Hint kökenli olduğunun altını kalınca çizmek, bazı çağdaş batılı cinsel maji ustalarının hararetle savunduğu gibi Gizemli Doğu'nun Batı'dan otantik olarak daha spiritüel ve aydınlanmış olduğu romantik idealine saplanmak demek değildir. Kimi ezoterik çevrelerde sık görülen bir hatadır bu. Saf bir oryantal sol el yolu Shangri-La'sı mevcut değildir ve eğer olduysa bile çoktan sömürgecilik ve küresel Batılılaşma tarafından silinip gitmiştir.

Yükselmiş Ustaların sırlarını ancak ücra bir Himalaya aşramında (ashram) ifşa ettiği fantastik bir hayal dünyası yaratmak kimi çağımız büyücülerinin kolayına gelebilir. Batı maji geleneğinin içine işlemiş bu fantaziler, birden fazla Batılının eleştirel düşünmeyi terkedip egzotik tuzaklara batmasına neden olmuştur. Bu kaçışa giden bir yoldur ve sol el yolunda yürümeye başlamış çok kişi sapmıştır bu çıkmaz sokağa. Çoğu kez, ilk aşama kolaydır; büyücü onu biçimlendiren dini ve sosyal ortodoksluktan sağlıklı şekilde kopar. Ardından başkasının dogmasına, sadece daha az tanınan diğer bir dini ortodoksluğa saplanır. Batılı kafa yapısındaki bu "çitin öbür tarafında otlar daha yeşildir" sendromu Hristiyanlık-sonrası dinsel maji geleneğinde hep olagelmiştir. Sonuçta, tek-tanrılı inançların kısıtlarından ya da ateizmden kopup, aynı derecede yasakçı Doğu'lu bir gurunun kucağına düşerler. Buna da tabii ki gelişme denemez; bir kutu dolusu kuralı adı daha az duyulmuş başka bir baskıcı zihniyetle takas etmek denir.

Bu şıkkı seçmek yerine, sol el yolunun temel ilkelerini kavrayıp, bunları günümüzün kentleşmiş küresel dünyasının koşullarında uygulamak, sol elin ilk olarak ortaya çıktığı Hindistan taşrasını fetişistçe yeniden yaratmaktan daha doğru bir yöntem olacaktır. Yirmibirinci yüzyılın kaotik anti-kültürü içinde yaşayan sol el yolu adayı duruma ve arzusuna göre metodlarını biçimlendirebilir, biçimlendirmelidir de. Esasen, geleneksel sol el yolu felsefesine uygun olan yöntem de tam olarak budur, çünkü Kali Yuga'nın her kültürdeki canlı için olduğunu iddia eder yol.

Fakat tecrübe göstermiştir ki inisiye ustalar tarafından öğrencilere aktarılan yolun Doğu'da anlaşıldığı şekli, Batılı zihni parçalayan nevrotik psikocinsel şartlara pek elverişli değildir. Kendisi de bir cinsel maji uygulayıcısı olan Carl Jung, oryantal spiritüel öğretileri derinlemesine incelemiş psikologlardandır. Jung'un vardığı sonuç, ortalama batılının Doğu'nun kendini dönüştürme disiplerinden birisini benimsemesi halinde ciddi bir sinirsel çöküş yaşama riski altında olduğuydu. Bu kadar ileri gitmek fazla kötümserlik olabilir ama batılılar için cinsel maji inisiyasyonunun biraz değiştirilmesi şart gibi.

Bu fikir kimi gelenekçi gurulara çılgınlık gibi gelebilir, yine de sol el yolunun bizzat kendisinin bir çılgınlık olarak değerlendirildiği düşünülürse, pekala da makul bir mantıksal çıkarımdır. Yolun cinsel inisiyasyon sanatı, değiştirilmeden yeniden yaratılması gereken bir statik seremoniler bütünü olmaktan çok yaşayan bir gelenektir. Ve her yaşayan gelenek gibi ayakta kalıp zamana direnmesini belirleyen şey kültürel ve dönemsel kısıtlamalardan çok, cari uygulayıcılarının getirdiği yenilikler ve yorumlardır.

İkinci nokta cinsel majiyle ilgilenebilecek kadın büyücülerle ilgilidir. Vama Marga sık sık Dişil Güç'ten bahsetse de, sol el yolu ayinlerinde kadınlara ne yapmaları gerektiğinden çok az bahseder; talimatların çoğu adayın erkek olduğunu varsayar. Öğretinin büyük bir kısmının Orta Çağ Hindistan ve Tibet'inde kayda geçirildiği unutulmamalıdır. Günümüzde kadının kazandığı haklar ve katettiği mesafe o dönemle kıyas bile kabul etmez. Kadın adayların yöntemleri uygulayacakları koşullar yüzlerce yıl öncesinden radikal biçimde farklıdır.

Son olarak, körü körüne itaat, herşeyi harfi harfine yapmaya çalışmak uyuşturur ve yolun asli felsefesine zaten aykırıdır. Ezoterik ilkeler aynı olsa bile, oryantal Vama Marga'nın bazı bölümleri Batı dünyasında yaşayanların hiç ilgisini çekmeyecek türdendir. Bu yüzden iki dünyayı birleştirecek bir sentez şarttır. Modern sol el büyücüsü yolun temel ilkelerini öncelikle iyi kavramalı ve unutmamalıdır ki eski ya da kadim demek, iyi demek değildir. Sol el yolu kutsal olanı yıkar, tabu kabul etmez. Uyanışa giden yol, herşeyden önce uyanık olmaktan geçer.

Yorumlar

  1. Poliüretan Köpük
    Doğru bir uygulama ile ısı köprülerini ortadan kaldıran Poliüretan köpük uygulaması, geleneksel yalıtım uygulamalarına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Poliüretan köpüğün daha az kalınlık ile beton, tuğla, ahşap vb. malzemelerin sağladığı yalıtıma eş değer bir yalıtım sağladığı kanıtlanmıştır.
    www.izoilk.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri