Uyumsuzluğun İlkeleri ya da Principia Discordia - pd01

PRINCIPIA DISCORDIA
* veya *
Tanrıçayı Nasıl Buldum
Ve Bulunca O'na Ne Yaptım

GENÇ MALACLYPSE'İN (the Younger) UYUŞTURAN ŞAHESERİ[1]

Hiçbir Şey Hakkında
Bilinmeye Değer Herşey
Burada Açıklanmıştır.

Yayıncı:
LOOMPANICS UNLIMITED
PO BOX 1197
Port Townsend, WA 98368
5.00 usd (ucuz)
Katalog: 2.00 usd

0 ve 1'lere Kaotik Druel tarafından aktarılmıştır,
WPI Discordian Society
Boşta Gezenlerin Kabalı.

mpython@*.wpi.wpi.edu
mpython@*.gnu.ai.mit.edu [2]

{Tarihler /AHM/THX tarafından girilmiştir}

GİRİŞ
Elinizde, yüzyılımızın en önemli kitaplarından birisini tutuyorsunuz fnord.

Bazı büyük kitaplar, Joyce'un Ulysses'i gibi, yarattığı makinalı tüfek gibi peşpeşe gelen huzzah[3] seslerinden ve gonfolonlardan[4] anlaşılır. Moby Dick veya Mendel'in kalıtım üzerine makalesi gibi diğerleriyse yazıldıktan 50 yıl sonra keşfedilip, sinsice belirirler. Principia Discordia uzay-zaman düzlemimize, tıpkı bir hırsız gibi pencereden kayarak zahmetsizce girmiştir.

1968 yılında, neredeyse hiç kimse bu güzel kitap hakkında birşey duymamıştı. 1970'teyse, ülkenin bir ucundan diğerine yüzlerce insan onun hakkında konuşuyor ve esrarengiz yazarı Genç Malaclypse'in (the Younger) kimliği öğrenmeye çalışıyordu. Söylentiler, New York'tan Los Angeles'e, Seattle'dan St. Joe'ya, tüm kıtada alıp başını gitmişti. Birisi Malaclypse'nin aslında Alan Watts olduğunu duymuştu. Diğeri, hayır diyordu, Principia Sufilerin eseridir. Bir üçüncü mit, Malaclypse'nin, Principia'yı akıl hastalığının bir ara normal dönemi esnasında yazmış olan Richard M. Nixon'un takma adı olduğuyla ilgiliydi. Kişisel olarak tüm bu zırvalıklardan zevk aldım ve onları yaymak için elimden geleni yaptım. Aslında bütün bunları anlatırken, bir asit gezintisi (uyuşturucu kullanma) sırasında, kitabı benim yazmış olduğum söylentisiyle çelişmemeye de büyük özen gösterdim.

Efsane, esrar, tarikat, yavaşça büyüdü. 70'lerin ortasına geldiğimizde, binlerce insan, hatta Hong Kong ve Avustralya'da bile, Principia hakkında konuşuyordu ve özgün baskı çoktan tükenmiş olduğu için orada burada fotokopileri dolaşmaya başlamıştı.

Illuminatus üçlemesi 1975'te yayımlandığında, hem ben, hem de eş-yazarım Bob Shea, bölüm başlarını Principia'dan süslediğimiz alıntılardan etkilenmiş insanlardan yüzlerce mektup aldık. Çoğu, Principia'nın hakkında bir şeyler işitmiş veya suretini görmüştü, onu bizim yazıp yazmadığımızı veya kitabın kopyalarının olup olmadığını soruyordu. Kimileri gerçek olup olmadığını, kimileri de tıpkı H.P. Lovecraft'ın Necronomicon'u uydurması gibi, Principia'yı da aynı şekilde bizim uydurup uydurmadığımızı öğrenmek istiyordu. Soruları kafamıza göre yanıtladık, bazen doğruyu anlattık, bazen de uydurabileceğimiz en kötü yalan ve mitleri uydurduk fnord.

Neden olmasındı ki? İkimiz de bu kitabın gerçek bir Klasik (literatus immortalis) olduğunu düşünüyorduk ve, malum enteller kitabı henüz keşfetmediğine göre, efsaneyi sürdürmenin en iyi yolunun, kitap hakkındaki mitoloji ve entrikayı daha da yaymak olacağına karar verdik. Giderek, kitabı Timothy Leary'nin mi yazdığı soruldu, ben de kaprisli olduğum Cumalar hariç, - o Cumalarda kitabın, engin, soğuk ve sevimsiz köpek takım yıldızı Sirius'tan gelen köpeksi bir zeka tarafından yazıldığını söylüyordum, - evet, o yazdı, diyordum.

Nihayet, şimdi gerçeği anlatabilirim.

Principia, aslında 23. yüzyıldan gelen, zaman gezgini bir antropoloğun eseridir. Bugünlerde Gregory Hill adıyla, bir bilgisayar uzmanı, iyi yaşamayı seven bir filozof olarak aramızda takılıyor. Başka bir takma adla, erotik Etrüsk şiirinden kitaplar çevirmiş olduğu gibi, Jefferson'a Birleşik Devletler mührünün tasarımını veren siyahlar içindeki esrarengiz adam da odur.

Rahatlıkla söyleyebilirim ki o, galaksimizdeki en başarılı zaman gezginlerinden biridir ve Elias'lı Zeno, İmparator Norton, Kont Cagliostro, Aquaitaine'li Guillame vb sahte kimliklerle geçmişte Dünya'mıza birçok kez gelmiştir. Ona bu konuda ne zaman bir soru sorsam, hemen içine kapanır ve 20. yüzyıldan sade bir Dünya'lı olduğunu söyler ve bütün bu dünya ve zaman dışı fikirlerimin yalnızca bazen görmüş olduğum bir hayalden başka bir şey olmadığını ekler. Saçmalık! Beni o kadar kolay kandıramaz. Ne de olsa, varlığının bizi kültür şokuna uğratmaması için zamanda gezen bir antropolog da aynen bunları söylerdi.

Öğrendiğim kadarıyla kitabın bu baskısına bir sonsöz yazmaya razı olmuş. Muhtemelen size anlatmış olduğum herşeyi yalanlayacaktır, ama sakın sözlerinin bir tanesine bile inanmayın fnord. Sahte yüz ifadesi takınmada, inandırıcı yergi, felsefi kafa bulma ve gerilla ontolojisinin bütün dallarında uzmandır.

Akıl fikir sağlığınıza tam yararlı olabilmesi için bu kitap, Neal Wilgus'un Illuminoidler'i (Sun Press, Albuquerque, NM), Camden Benares'in Zen Ustaları Olmadan Zen'i (And/Or Press, Berkeley, California) ile birlikte okunmalıdır. Ken Kesey'in söylediği gibi, "Burada çok koldan çalışıyoruz".

Sonuç olarak, sonuç yoktur. Şeyler hep olduğu gibi, giderek tuhaflaşarak, sürmeye devam eder.

Selam Eris! Hep birlikte, Selam Discordia / Uyumsuzluk! Fnord mu?

- Robert Anton Wilson
Uluslararası Silah ve Haşhaş A.Ş.
Darra Bazar, Kohat

[1] Özgün metindeki latince Magnum Opiate (Uyuşturan, afyonlu şaheser) ve Magnum Opus (şaheser) arasındaki kelime oyunu çeviride kayboluyor.
[2]Monty Python'a bir gönderme.
[3]İng. hurrah, hurray sözcüğünün eski hali; korsan argosunda yaşasın.
[4]Özgün metinde gonfolon yazsa da aslı gonfalone (wikipedia; ing.) olup, ortaçağ İtalyan kasabalarının alameti farikası olan bayraklar; itl. confalone.

Diğer Bölümler:
Principia Discordia

25 Ağustos 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri