Ticaret, İşçiler ve Tersine Mühendislik - imp26

Satış vergileri ve KDV Tahsilatı

Elektronik ticarette, ABD ve Avrupa Birliğinde sürekli gündeme gelen mali konulardan biri de tüketicinin, kendi vergi bölgesinin dışındaki bir satıcıdan mal veya hizmet satın alarak yerel vergiyi veya KDV'yi ödememesi. Sertifikalarla birlikte internet kullanıcılarının adil vergilendirilmesi mümkün olacak. Müşterinin sertifikası ikamet adresini gösterecek ve vergi tahsili ve ödenmesi sınır aşan işlemlerde bile çok kolaylaşacak. Gerek satın almada, gerekse vergi ödemesinde mikro ödeme kullanılabilir.

Vergi ve KDV sorununun çözülmesi internet ticaretini halihazırda kuralları işleyen ve birden fazla adreste iş yapan tüccarlarla eşit duruma getiriyor. Sipariş kabul ederken bir iş adresi tanımlanırken, satış vergilerinde referans müşteri adresi oluyor. Mikro ödeme en küçük tüccar için bile tahsilat ve ödemeyi sorunsuz hale getirirken, sertifikayla belirtilen ikamet adresi kaçamak yapılmasını önlüyor.

İnternet altyapı hizmetlerinin finansmanı

Genel internet vergisi henüz çözülmemiş durumda bekliyor. Çoğu ülkede, telefon için vergi ödersiniz, televizyon lisansı vergiye tabidir, veya genel verginin bir kısmı kamu yayınlarının finansmanına ayrılır. İnternet niye bir istisna olsun ki?[1] İnternetin çalışması için fiber optik linklere, uydu bağlantılarına, kesintiye uğraması söz konusu olabilecek maddi varlıklara ihtiyaç var ve bunların korunması için ulusal ve askeri varlıkların kullanımı söz konusu. İnsanlık tarihindeki en güçlü sivil iletişim aracı olan internet, onu yok edebilecek vahşilere karşı savunmasız. Ondan yararlananlardan, internetin korunması için vergi alınması çok mu mantıksız? İnternet büyüyüp geliştikçe devamlı araştırma geliştirme gerekecek. Artık laboratuardan çıkıp piyasaya girdiğine göre, gelecekteki yatırımları da onu kullananların finanse etmesi gerekmez mi?

Sertifikayla tanımlanabilme ve mikro ödeme internetin karakterini değiştirmeden bunu mümkün kılacak. Bayt veya paket başına alınacak miniminnacık bir ücret internetin ihmal edilmiş savunma altyapısını kuracak ve onu açık, güvenli, sorumlunun belli olduğu ve güvenilir kılacak finansmanı sağlar. Tabii ki, sorumlu politikacılar internet vergisini yalnızca interneti destekleyen kamu harcamalarında kullanacak ve sağmal inek gibi görmeyecek.

İnternetin çalışanlarca kötüye kullanılması

Bir şirketteki çalışanların masalarına internet erişimi geldiğinde, bazılarının ağda gezme dürtüsünü engelleyemedikleri veya yapmaları için ücret aldıkları işlerin dışındaki şeylerle meşgul oldukları herkesin bildiği bir sır. Yargı kararları şirketlerin, şirket bilgisayarlarıyla iş saatlerinde çalışanların ne yaptığını izlemelerine olanak veriyor. Çalışanlara iş amaçlı internet erişimi sertifikası verilmesi bu sürecin gözlemlenmesini çok kolaylaştıracak. Bir şirket, eğer isterse, bütün şirket trafiğinin çalışanların sertifikalarına göre biçimlendirebilir. İnternet erişimi yalnızca personel sertifikalarıyla yapılır ve bu da bazılarının kişisel sertifikalarını kullanarak kaçamak yapmalarını önler.İşçi sertifikalarından türetilen şifre anahtarları, gerekirse onları veren kuruluştan hemen alınabilir ve, gerek olursa, eski internet trafiği ve iş kayıtlarına kolayca göz atılabilir.

Tersine mühendislik[2]

Bir çok ticari yazılım satıcısı uygulamalarının derlenmiş kodlarını ve dosya formatlarını kendi fikri mülkleri olarak görmekte. Bu dosya formatlarını tersine mühendislikle elde eden rakipler, ciddi yatırım yapılmış ve emek harcanmış araştırma ve geliştirmeden bedavaya yararlanmış olur ve programa uyumlu olduğu iddia edilen fakat tam olarak uyumlu olmayan uygulamalar yaratarak, özgün satıcıya ve uygulama çalışırken hata oluşursa, itibarına zarar verebilirler.

DRM, satıcıların fikri mülkü olan dosya formatlarına da koruma sağlar. Güvenilir veri işleme platformunda, uygulama dosyaları, onları yaratan program tarafından imzalanabilir ve başka uygulamalarca okunmamaları sağlanır. DRM'nin altında yatan teknolojik ve yasal korumaların hepsi satıcının dosya formatını korumak için kullanılabilir ve rakip ürünlerin piyasaya girmesine karşı ciddi bir engel oluşturur.

[1] Sahiden, neden olsun ki? :-)

[2] ing: reverse engineering; bilgisayar programlarının çalışma ilkelerini anlamak ve bazen de korumasını kırmak için derlenmiş koddan kaynak kodunu elde etme.


7 Şubat 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri