Sakıncasız İnternet - imp12

Fikri mülkiyet haklarını güvence altına alacak güvenilir veri işleme platformları yerine oturur oturmaz, bu güvenilirlik internetin kendisini de kapsayacaktır. İnternetin öncülü ARPANET, askeri iletişimde meydana gelmesi doğal aşırı hata ve engele rağmen çalışmaya devam etmek üzere tasarlanmıştı ve böyle ağlarda tüm iletişimin emin hale getirilmesi mümkündü ve ağdaki her ucun kimliği bilinebilirdi. Günümüzün küresel, erişimi herkese açık internetinde bunların ikisi de mümkün değil ve şimdiki internetle ilgili algılanan (vurgu benim) sorunlar da bunun doğrudan sonuçları.

Yarının güvenli (sakıncasız o.d.b.) interneti, güvenilir veri işleme platformlarında, hizmet sağlayıcılar (ISP) ve anahat (omurga) taşıyıcılarıyla beraber oluşturulacak. Bugün, internetteki herhangi bir bilgisayar, başka bir bilgisayara bağlanabilir ve internet protokolünde (IP) tanımlanmış her cins veriyi gönderebilir. Böyle bir mimaride, zayıf bir noktası saptanan her bilgisayar tecavüze açık olduğu gibi, bu zayıf nokta kulanılarak, o bilgisayardan diğer bilgisayarlara ve sistemlere de saldırılabilir.


Güvenli internet bunu değiştirecektir. Güvenli internet istemcileri, sertifikaları bilinmeyen her türlü bağlantıyı reddecektir (bu, hizmet sınıfındadır; kullanıcı isterse yapar, istemezse yapmaz. Yaptığı takdirde spam derdi bitecek çünkü sertifikası tanımlanmamış her mektup bilgisayar tarafından reddedilecektir). Güvenli internette her istek, kullanıcının ve makinesinin sertifikasına bağlanacak ve bunlar istekte bulunulan tarafa iletilecektir. Güvenli internette kullanıcı adı ve parolaya gerek yoktur ve kayıt olursanız, mikro ödeme sizin adınıza alım ve satım işlemlerinizi yapacaktır. İnternet Hizmet Sağlayıcıları, internet kullanılarak yapılan bütün suçlarda mahkeme kararına istinaden güvenlik güçlerine vermek üzere kayıt tutacaklardır.

Güvenli internet ayrıca, bağlanan herkesin fikri mülkiyet haklarını koruyacaktır.[2] Tüketiciler, yayıncıların DRM desteğiyle belirledikleri koşullara uyarak her türlü belgeyi indirebilecektir. Belgelerin sertifikası bu koşulların dışında bir şey yapılmasına izin vermeyecektir.

Buraya dek tartışılan teknolojik öncüller güvenli internetin temelini oluşturmaktadır. Siteleri ziyaret eden, arama yapan, çevrimiçi ürün ve hizmet satın alan, mektup ve anında ileti yollayıp alan, sohbet odalarına, haber gruplarına, tartışma panolarına ve açık artırmalara katılan sıradan bir internet kullanıcısı, bu etkinliklerde bulunurken dikkatini dağıtan şeylerin azalması dışında, değişikliklerden pek az etkilenecektir. Ama güvenli internet erişimle ilgili köklü değişim yüzünden bambaşka bir yer olacaktır. Sıradaki bölüm bu değişiklikleri ayrıntılı biçimde ele alacaktır.

[1] Asıl metinde trusted, yani emin/güvenilir internet olarak yazılmış olmasına rağmen, son dönemdeki revaçta kampanyalara istinaden bilerek sakıncasız olarak çevirdim. Verilen biliçaltı mesaja özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum: artık "sakıncalı piyade'ye" ek olarak sakıncalı internetimiz var. Ve biraz exegesis: Sakınca {eşit değildir} suç, ama yine de sakıncalı duruma karşı korunmamız gerekiyor. Birileri sakıncaları saptayacak, biz de bu sakıncasız ortamda güvenle dolaşacağız. Akla dayanan hiç bir hukuk sisteminde suçlu bulunamayacak siteler ve/veya görüşler, artık pekala sakıncalı olabilecek. Bunun kuvvetler ayrılığı ilkesine, dolayısıyla demokrasiye ne kadar ters olduğunun altını çizmek istiyorum.

[2] Size tuhaf gelebilir ama halihazırda mevcut yasalara göre ortalama bir internet kullanıcısının bilgisayarı başında yaptığı şeylerin %90'ı yasadışıdır; yalnızca yasalar şu anki internette uygulanamamaktadır. Zaten kullanıcıların içerik üretmesi özenle engellenip, tüketmesi için gereken her şey bugünden yapılmaktadır; yani korunacak fikri mülkiyet kullanıcının - üretmediği için - olmayacaktır.


12 Aralık 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri