Sahtekarlık ve Dolandırıcılık Çabaları - imp20

fraktal - gul
Sahte ürünleri satmaya çalışmak, sipariş nasıl ve hangi yöntemle alınırsa alınsın, suçtur ve ne bilgisayarlarla, ne de internetle bir ilgisi yoktur - Nijerya'da beni bekleyen parayla ilgili ilk mektubumu 1982'de kapıma postacı getirmişti. İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık, telefonla pazarlama ya da faksla yapılanından daha fazla suç oluşturmaz. Aslına bakarsanız, internette sorumluluk tesis edildiğinde, diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında, internette işlenen benzeri olayların suçlularını tesbit etmek daha kolay olacaktır. İletiyi yollayanın biliniyor olması yatırımla ilgili sohbet odalarında ve tartışma panolarında sık görülen "ver coşkuyu, al gazı" (ing, pump and dump; serbest çeviri) türünden dolandırıcılık denemelerinin önüne geçecektir.

"Bilişim suçu" diye bir suç var mı?

Ne zaman bilgisayar yardımı veya yoluyla berbat bir suç işlense, malum çevrelerin "bilişim suçlarının" ne kadar büyük bir tehlike olduğu yaygarası başlar ve politikacılar dijital sınırları korumak ve kanun egemenliğini yeniden tesis etmek için sert tedbirler açıklarlar. Ama gerçekte bilişim suçu diye bir şey var mı, ve onunla başa çıkmak için ayrıntılı yasa ve yönetmelikler gerekli mi? Bu sorunun yanıtının hayır olduğunu düşünüyorum ve her ne ayarlama gerekiyorsa, o da zaten varolan yasalarda yapılabilecek küçük tanım değişikliklerinden başka bir şey değil.

Konuya açıklık getirecek bir düşünce deneyi yapalım isterseniz. Genellikle "bilişim suçu" olarak nitelendirilen bir suç düşünün. Şimdi de aynı suçun bilgisayar yardımı olmaksızın (belki daha zor olur veya yapan için daha riskli olur ama farketmez) işlenip işlenemeyeceğini düşünün. Eğer işlenebiliyorsa, olayda bilgisayar kullanılması tamamıyle rastlantısal, ya da tam olarak eski deyişle arızîdir - olay, bilgisayar olmaksızın da suçsa, bilgisayar kullanılması neyi değiştirmiştir? Hırsızın biri evinize levye kullanarak girmişse bu levye kullanımını düzenleyen yeni bir "levye suçları" yasası gerektirmez - çeşitli araçların kullanılabileceği zaten tanımlanmış olan bir suç işlenmiştir. Bu bölümdeki örnekler, sorumluluğun tesisi mümkün olur olmaz, internetteki suçların nasıl varolan yasalar çerçevesinde cezalandırılabileğini gösterecektir.


13 Ocak 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri