Neleri Okuduğunuzu Biliyoruz - imp15

biri sizi gozetliyor
İnternette yapılan herşeyin kişinin ve bilgisayarının sertifikasına bağlanmasıyla, site ve diğer internet hizmetleri yöneticileri "müşterilerini bilecekler." Ağ tarihinde ilk kez, siteler basılı yayınlarda olduğu gibi, dolaşım bürolarınca denetlenebilen doğru müşteri istatistikleri derleyebilecek. Bu, sevilen sitelerde reklam verenlerce desteklenen iş modelinin yerli yerine oturmasına yol açabilir.

Tabii, internet trafiği, başkalarınca kendi amaçları için de kayıt altına alınabilir ve denetlenebilir. Yasaklanmış içerik taşıyan bir siteye erişenlerin sertifikalarının potansiyel olarak tesbit edilebilme olasılığı şu anki internetin göreceli anonimliğine güvenip bu siteleri ziyaret edenleri caydıracak. Nefret yayan veya terörist eylemleri öven, vb sitelerin ziyaretçileri ilgili yetkililer tarafından sıkı bir şekilde takip edilecek. Sınırlarından geçen bilgi akışını denetlemek isteyen toplumlar, vatandaşlarının yasal kısıtlamalara uyup uymadığını kontrol edebilecek. Anne-babalar, çocukları için alacakları yetişkin olmayanlara özel sertifikalarla, onların her hareketini bilecek.

Fikri Mülkiyetin Korunması

Teknolojik açıdan Güvenilir İşletim Sistemiyle, yasal açıdan da program kırılmasının veya etkisizleştirilmesinin suç sayılmasıyla sağlamlaştırılan DRM (Dijital Hakların Yönetimi, Digital Rights Management o.d.b.), her türlü fikri mülkiyete tam koruma sağlayacak. İnternetten indirilen herşey, site sayfaları, kitap ve dergiler, müzik ve görüntülü dosyalar, ve diğer her türlü içerik kullanıcıya nasıl ve hangi şartlarla lisanslandığını belirten bir sertifika taşıyacak ve buna gerek yazılım, gerekse donanımca uyulacak. Yalnızca bireyin kendisinin yarattığı şeyler (örneğin yazdığı belgeler, çektiği resimler) ve mülkiyeti kamuya ait içerik serbestçe kopyalanabilecek, değiştirilebilecek, aktarılabilecek, yayınlanabilecek ve diğer şekillerde kullanılabilecek. Doğal olarak, kullanıcılar kendi yarattıkları içeriğe de DRM uygulayabilir, ve diğerlerinin hangi şartlarda kullanabileceğini belirtebilir. Örneğin yazmakta olduğunuz bilimsel bir makale taslağını, yorumlarını almak için bir grup meslektaşınıza e-posta ile yollarken, içlerinden birinin makalenizi yanlışlıkla sızdırmasından korkuyorsanız, e-postayı yalnızca o gruptakilerin sertifikalarına lisanslayabilir, böylece grubun dışındakilerin okumamalarını teminat altına almış olursunuz.

Fikri mülkiyetin korunması, en ince ayrıntıya kadar ayarlanabilir. Site sayfanızda başka sitelerden değişik şartlarla lisanslanmış alıntılar ve resimler yer alabilir; sayfa görüntülendiğinde her biri kendi lisansıyla kullanıcıya indirilir. Eğer içlerinden bir tanesi ödeme gerektiriyorsa, idirmeden önce otomatik olarak kullanıcının teyidi istenecek veya, okurun ödeme eşiğinin altındaysa, para okurdan mikro ödeme aracılığıyla kendiliğinden transfer edilecektir.


23 Aralık 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri