Mikro Ödeme - imp08

Bugün, internette birşeyler satın almak büyük olay --çoğu insan kredi kartı bilgilerinin çalınabilme riskinden haberdar ve bunu izleyebilecek tatsız olaylar zinciriyle tanışmak istemiyor. Sertifika ve güvenilir veri işlemenin gelişmesiyle bu korkular azalacak. Kişinin sertifikasının, erişim hakkına sahip olduğu bir veya daha fazla bilgisayara parola, akıllı kart, veya biyometrik sorgulama yardımıyla eşleştirilmesi ve böylece bağlantının güvenliğinin sağlanması, öbür uçta da benzer şekilde bir sertifikanın satıcının kimliğini doğrulaması günümüzün zahmetli internet ticaretinin sorunsuz bir sörf ve alışveriş deneyimine dönüşmesine yol açacak.

Mikro ödeme takas evi iki sertifika sahibi arasında ödemelerin yapılmasına elverir. Kullanıcı, takasevine özel sertifikasıyla imzalanmış, alıcının genel sertifikasını ve miktarı belirten bir ileti gönderir. Gönderici ve alıcının sertifikalarının doğrulanmasının ve ödeyenin hesabında yeterli para bulunduğunun teyidinin ardından, para alıcının hesabına havale edilir ve alıcıya bunu teyit eden bir ileti yollanır. Mikro ödeme işlemleri doğrudan takas sitesinde yapılabilir ama çoğunlukla kullanıcı çenrimici bir alışveriş yaptığında takas sunucusuna doğrudan bağlantı kurularak yapılacaktır.


Mikro ödeme, halihazırda kullanılan Paypal, e-gold vb ödeme hizmetlerinden, çok küçük miktardaki ödemelerin bile aşırı işlem parasına tabi olmamasıyla ayrılır; mikro ödemeyle web sitelerinin, ziyaretçilerinden çok küçük miktarda para tahsil edebilmelerinin önü açılacaktır. Kredi kartı ve diğer çevrimiçi ödeme yöntemlerinin bu tür minik ücretler için çok pahalıdır. Hatırlanması gereken mikro ödemede bir üst sınırın olmadığı ve anlatılmak istenenin çok küçük miktarda bile ödeme yapılabilmesinin mümkün olmasıdır. İlk mikro ödeme takasevi muhtemelen teknoloji destekli olacaktır ama kullanım yaygınlaştıkça ve hacim arttıkça, bu pazardaki öncülerin mali piyasalardaki büyük oyuncular tarafından satın alınması beklenebilir.

E-ticaret korkusuna son... Sertifikalarının doğruluğuna güvendiğiniz satıcılardan bir şey alırken, kişisel bilgilerinizi bildirmek zorunda değilsiniz. Yalnızca "satın al" düğmesine basın, sertifikanızın bağlı bulunduğu kredi kartı veya hesaplardan birisini tıklayarak seçin (numara vs vermeden), ve siparişiniz sertifikanıza bağlı adrese yollansın. Sertifikanız mı çalındı, sorun yok. Çalanın aldıkları bile sizin adresinize gelecektir.

Her kullanıcı, kendisine uygun sayfa, ürün, oturum, gün, hafta veya ay başına ödeyebileceği en yüksek miktarı belirleyebilir. Buna, "ödeme eşiği" diyorum. Bir derginin sitesindeki makaleyi okumak için abone olmaya son; yalnızca tıklayın, eğer ürün başına belirlemiş eşiğin altındaysa (ve de diğer belirlemiş olduğunuz eşiklerin), hop sayfa açılır, miktar sizden düşülüp, dergiye aktarılır. Zaten abone misimiz? İyi, sertifikanız abone olduğunuzu bildirecek, sizden de para alınmayacaktır... ve bütün bunlar siz hiçbir zahmete girmeden olur. Dergi okuduklarınızın parasını rahatça tahsil edebildiği için, tüm içeriğini (sizi cezbetmek için küçük ve eksik bir bölümü değil) çevrimiçi hale getirir. Eğer okuduğunuzdan hoşnut kalırsanız, siteyi tekrar ziyaret eder, yine birşeyler okursunuz.

Kendi derginizi mi çıkartmak istiyorsunuz? Güncenizin değerinin günde 0.001 avro mu olduğuna karar verdiniz? Sorun yok... Sertifikanıza bunu ekleyin, güncenizle ilişkilendirin ve sanal şeker kavanozunuza milyonların akmasını bekleyin.

Onaylı takasevlerinin tabii ki "müşterilerini bilmek" ve bilgilerin nasıl açıklanacağına dair bazı yönetmelikleri olacak, ve para kaçakçılığı, terörizm, uyuşturucu ticareti ve vergi kayıtları açısından bazı kurallara uymaları gerekecek. Bu, internetteki mali suçları büyük oranda önleyeceği gibi, e-ticarete daha fazla yasal engel ve kısıtlamalar getirilmesini gereksiz kılacak.


27 Ağustos 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri