Herşey Şifreli Olacak - imp14

Sertikaların bireysel internet kullanıcıları ve bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla, internet meraklı gözler için kararacak. İnterneti kullananlar, özel bilgilerinin, iletilerinin ve çevrimiçi mali işlemlerinin nihayet güvende olduğunu bilecek.

İnternette güvenli ticaret

Bugün, ticari bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde, internet tarayıcınız, bir sahtekar tarafından kredi kartı numaraları toplamak amacıyla taklidi yapılmış değil de gerçekten ziyaret ettiğinizi düşündüğünüz sitede olduğunuzu tanıtlamak için o siteden bir sertifika ister ve bunun doğrulamasını yapar (tarayıcınız sertifikanın doğruluğundan şüphedeyse bunu size bildirecektir; a.). Daha sonra tarayıcınız, iletişimin geri kalanını şifrelemek için siteyle bir oturum anahtarı saptayacaktır (bu durumda çoğunlukla adres çubuğunun rengi değişir ve bir yerlerde bir kilit belirir; a.). Dolayısıyla, sitenin zaten müşterisiyseniz, kullanıcı adınız ve parolanızı yazıp giriş yapar yapmaz, iletişim üçüncü kişilerin görmemesi için şifrelenir Yeni bir müşteri olacaksanız da aynı şey geçerlidir.

Güvenilir internette bu, temelde aynı olmakla birlikte biraz daha farklıdır. Bütün iletişim, sizin sertifikanız, bilgisayarınızın sertifikası, tüccarın ve bilgisayarının sertifikalarıyla şifrelenir. Artık iletişime müdahale için dört sertifikanın dördünün de kırılması gerekir. Kullanıcı ve parolaysa gereksizdir - setifikanız zaten sizin kimliğinizdir. Eğer ayarlarınızda izin vermişseniz, tüccar satın aldığınız ürünü nereye yollayacağını sertifikanızdan otomatik olarak öğrenecektir. Bu bilgiyi özel tutmaya karar vermişseniz, şimdiki gibi bir teslimat adresi girmek zorunda kalacaksınız.

Ama sertifika temelli şifreleme internet ticaretinin de ötesine gidecektir.

Güvenli internette herşey bir uçtan diğerine şifrelenecek. Hangi siteyle olursa olsun, hangi protokolü kullanırsanız kullanın, her türlü iletişim anılan dört sertifikayla (sizin, bilgisayarınızın, karşı tarafın ve onların bilgisayarının) doğrulanıp bir oturum anahtarında uzlaşıldıktan sonra şifrelenecek: e-posta, anında iletiler, internet telefonu, site sayfaları, herşey. Girdiğiniz sitede ne yaptığınız, sizinle site arasındadır. Üçüncü kişilerce gözetlenmesi olanaksızdır. Mektubunuzun okunmasından veya ziyaret ettiğiniz sitelerde baktığınız sayfaların öğrenilmesinden endişe etmenize gerek kalmayacak (ziyaret ettiğiniz sitelerin bilinmesi hala mümkün).

Özel dosyalarınızı saklama

Sertifika temelli şifreleme dosyalarınızı siz internete bağlı değilken de koruyacak. Güvenilir işletim platformunun dosya sistemleri otomatik olarak, ruhunuz duymadan size ait dosyaları sertifikanızla şifreleyecek. Aynı bilgisayarı birden fazla kişinin kullandığı durumlarda herkes, diğerininkilere bakmadan kendi dosyalarına erişebilecek. Bilgisayarın çalınması veya yetkisiz birinin bilgisayara erişmesi halinde, sizin sertifikanızı da almamışsa kişisel dosyalarınızın okunması olanaksız.

Taşınabilir medya üzerindeki dosyalar da aynı şekilde şifrelenecek. Yedeklerinizin taranarak özel dosyalarınıza erişilmesi (çoğu güvenlik konusunda hassas insanın unuttuğu bir tehdit) artık mümkün değildir çünkü yedeklenmiş dosyalar da kişisel sertifikalara bağlanmıştır. Disket veya yazılabilir CD ile birisine dosya yollamak gerektiğinde, bunlar gönderenin sertifikasıyla imzalanıp, alıcının kamu sertifikasıyla şifrelenebilir. Gönderinin üçüncü kişilerin eline geçmesi durumunda, nihai alıcının sertifikası olmaksızın içindeki dosyalar okunamayacaktır.


19 Aralık 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri