Gerçek ve Sonuçları - imp19

Bilimin en yeni zaferlerinden toplumun en hızlı yararlanmaya hazır kısmının suçlu sınıfı olduğu bilinen bir gerçektir.
-- Müfettiş John Bonfield,
Chicago Emniyet Müdürlüğü, 1888

Önceki bölümde anlatılan, sorumluyu tesbit eden ve güvenliği sağlayan teknolojiler bir kez tam olarak uygulamaya sokulduklarında günümüzün internetinin çocuksu sorunlarına son verecek. Bunların ilgili yasalarla beraber kısa bir listesini veriyorum:

Telif Hakkı İhlali

DRM ve Güvenilir Veri İşleme bireysel bilgisayarlarla telih hakkı ihlallerinin çoğuna bir çözüm getirecek, ve Güvenli İnternet de belge sertifikaları yoluyla bu korumayı bütün ağa yayacak. Telif hakkı sahipleri yayınladıkları belgeleri ihlal için denetleyebilecekleri gibi ihlali durumunda belgenin sertifikasının iptaline yol açacak uygulamaları başlatabilecek. Sağlanan fazladan güvenlik artı telif hakkıyla korunan eserleri değişik şekillerde lisanslayabilme olanağı, okuma başına ödeme gibi, önceleri korsanlık yüzünden endişeli olan belge sahiplerini, belgelerini (eserlerini, kitaplarını, vb) internette yayınlamaya teşvik edecek.

Kimlik Hırsızlığı ve Sahtekarlığı

Bir bankanın ATM'sine "Bozuktur - lütfen yandaki geçici ATM'yi kullanınız" yazıp, sahte ATM'yle mişterilerin kart bilgilerini ve şifrelerini çalan dolandırıcının öyküsünü hatırlayanınız var mı? Günün sonunda elde ettiği bilgilerle de tam tahmin ettiğiniz şeyi yapmıştı. Bu bir suçtu. Ya kredi kartınızdan fazla bir slip çekip arkasına kodunuzu not alıp sonra da sizin paranızla çılgınca eğlenen garsonların öyküsünü? Bu da bir suçtu, ve cürümde kullanılan tek bilgisayar ettendi. Benzer bilgiler elde etmek için sahte bir internet sitesi oluşturmak veya başkasıymış gibi e-posta yollamak da aynı şekilde bir suç.

Güvenilir internetin baştan sona şifrelenmiş işlemleri kişisel bilgileri çalmak için iletişimi dinlemeye bel bağlayan yöntemleri etkisiz kılacak. Güvenilir veri işleme platformları, kredi kartı bilgileri, pin numaraları ve parolaları da içeren kişisel bilgileri toplayan "casus yazılımları" (ing. spyware) bilgisayarlara kuran solucan ve virüslere karşı kullanıcıyı koruyacak. Kullanıcı sertifikasıyla erişim, bireyleri onlarca kullanıcı adı ve parolayı ezberleyip takip etmekten kurtaracağı gibi, bu külfete katlanamayıp, değişik sitelere aynı parolayla erişen insanlara da (biri keşfedilirse, hepsi keşfedilmiş oluyor) oh dedirdetecek.

Mikro ödeme, kredi kartı numaralarını toplayıp bundan usülsüz faydalanan üçkağıtçı tüccarları işsiz bırakacak, çünkü tüccar parasını mikro ödeme değişim noktalarından alırken müşterinin bilgilerini asla görmeyecek. Ödeme emrini ancak kullanıcı verebilecek; kullanıcının sertifikası olmadan, bugün olduğu gibi kişinin kredi kartı bilgileriyle peşisıra sahte harcamalar yapılması mümkün olmayacak.

Kullanıcının sertifikasının bir şekilde ele geçirilmesi, tıpkı pasaportunuzun veya cüzdanınızın çalınması gibi ciddi bir konu. Sertifikalar, kredi kartları gibi, kolayca bloke edilebilecek, ama başına bu gelen vatandaş, herşeyini yeni sertifikasına transfer etme külfetini üstlenecek. Bloke edilmiş bir sertifikanın kullanılmaya çalışılması hemen uyarı zillerini çaldıracak, denemenin yapıldığı bilgisayarın kolayca tesbiti, suçlunun takibini kolaylaştıracak. Güvenilir internetle birlikte bireyler, sertifikalarını korumak konusunda sıkıca eğitilmek zorunda olacak.

Gizlice Dinleme

Gizlice dinleme, elektronik gözetleme ve bunun yasal kurumlarca hangi koşullarda yapılabileceğini düzenleyen yasa ve yönetmelikler yıllardan beri var. Yerel ağlarda veya alıcıyla gönderici arasındaki aktarma noktalarında gidip gelen paketlerin koklanmasına izin veren internetin doğası gizli dinlemeye uygun, ama benzer yöntemler kullanarak işlenen her türlü suç, ta 1870'ten önce, genellikle yoldan çıkmış şube memurları tarafından telgraf şebekesinde zaten işlenmişti. Her durumda, bütün internet trafiğinin şifreli olacak olması gizli dinlemeyi çok zor hale getirirken, yasal kurumların da ihtiyaçlarını bilahare karşılayacak.



7 Ocak 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri