Erisgil Astroloji Sistemi - PD41

EEPA ASTROLOJİK SİSTEMİ
  1. Gelecek doğum gününüzde, doğduğunuz yere gidin, ve tam geceyarısı, doğum zamanınızı ve gözlem tarihinizi not almayı unutmadan görünen yıldızları sayın.
  2. Bunu yaptıktan sonra bana yazın. Size daha sonra ne yapacağınızı söyleyeceğim.
İspatlanması gereken teorem şudur: üstünde, oturacakları yeri gösteren ve isimlerinin yazılı olduğu yuvarlak bir masaya herhangi bir çift sayıda insan rastgele oturduğunda, masayı en az iki kişi kendi kartlarının önüne gelene kadar çevirmek mümkündür. Tersini varsayalım. N, çift sayıdaki insanları göstersin, isimleriyse 0'dan N-1'e kadar tamsayılar olsun, öyle ki yer kartları masanın etrafında bir dizi oluşturacak şekilde sıralansın: Şimdi, misafir M herhangi bir yer kartı K'nin önüne oturursa, masa kendi isminin yazdığı kart önüne gelene dek Ç kere çevrilmeli, yani Ç=K-M, ve bu sayı negatifse o zaman Ç=K-M+N. Bütün delegeler için M'nin (ve K'nin) değerlerinin bir araya gelmesi açıkça, her biri bir kez alınan, 0'dan N-1'e kadar olan tamsayılar olur, ya da iki misafir de doğru yere oturmuştur. Yukarıdaki denklemleri özetlersek, her biri bir misafir için olmak üzere, bu, S-S+NT'yi verir, T bir tamsayıdır ve S=N(N-1)/2, yani 0'dan N-1'e kadar olan tamsayıların toplamı. Buradan N=2T+1 olduğu görülür ve tek sayıdır. Bu da ilk varsayımımızla çelişir.

Rybicki, "Aslında bu problemi yıllar önce çözmüştüm," diye yazar, "başka ama tamamen benzer bir problemdi; çaprazlamasına saldırının yalnızca tek yöne sarkarak mümkün olabildiği silindirik bir satranç tahtasındaki saldırmayan "sekiz şahlar" probleminin bir genellemesiydi."

16. yüzyılın önde gelen matematikçilerinden Cardan, Luther'den öylesine nefret ediyordu ki horoskopu kötü çıksın diye Luther'in doğum tarihini değiştirdi.


18 Şubat 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri