Bütün Bunları Savunuyor Olamazsınız! - imp31

fraktal - bir siir
Tabii ki hayır! Ama gittiğimiz istikamet, eğer değiştirmek için bir şeyler yapmazsak, oraya. Bu makale çerçevesinde anlattığım her teknoloji ya kısıtlı olanaklarla da olsa uygulamaya konulmuş durumda, ya yakın gelecekte konulacak, ya da hızlı bir şekilde geliştiriliyor. Anılan teknolojilerin çoğu, akıllıca kullanıldıkları takdirde faydalı. Ama sadece Pangloss[1] kadar iyimser olanlar potansiyel eksilerini görmezden gelir. Her biri, gerek bireylere (spama son, çocuklarınız için güvenli sörf), gerekse yasama organlarına, muhtemel toplumsal faydaları yüzünden (internette teröre son, telif hakkı korsanlığı bitecek, çocuk pornografisiyle etkin mücadele), kolayca satılabilir.

Bu konuları son iki yıl içinde çok sayıda insanla tartıştım, ve bütün parçaların nasıl uyum içinde birleşip bizi hangi noktaya getireceğini görememeleri beni şaşkınlığa düşürdü. Öngürdüğüm son noktayı bir kez anlatınca da, ki bu belgede dilerim size de gösterebilmişimdir, ortak tepki şok ve korku oldu.

Komplo kuramlarında pek şansım yok. Digital Imprimaturun temelini oluşturan teknolojileri geliştirenlerin veya uygulayanların çoğunun niyeti iyi ve çabalarının bir veya daha fazla sorunu çözeceğine samimiyetle inanıyorlar. Ama teknoloji söz konusu olunca, toplam genelde parçalardan daha fazladır. Patlayıcı imalatı ve izotop ayrıştırmasını beraberce kullanarak, yalnız başlarına kullanıldıklarından daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu teknolojilerle içiçe olan bir çok insanın büyük resmi görmemiş olması yüzünden kimsenin görmeyeceğinin varsaymak mantıklı mı? İsviçre denen inekler ülkesinde yaşayıp, yavaşça kelleşmekte olan bu programcı görebiliyorsa, Yetkili Kişilerin ilelebet görmeyeceğini varsaymak makul mu? İnanın bana değil. Bizim internetimizde değil.

Eğer bu belgeyi yayınlamayarak Digital Imprimaturun ilerleyişini yavaşlatacağıma dair şu kadarcık umudum olsaydı, bunu okumuyor olurdunuz. Ama yok, ve aslında, bildiğimiz haliyle interneti korumanın tek yolu nereye gittiğimizi ve orava varınca bizi bekleyen sonuçları, olabildiğince çok teknik açıdan bilgili insana beklemeden aktarmak. Unicard yazımda olduğu gibi[2], bu yazıda da anılan teknolojileri satacakmış, benimsiyormuş gibi bir hava yarattım, çünkü herkese de bu savlar kullanılarak benimsetilecek. Bu savlara karşı durabilmenin bir yolu, yalnızca yararları kullanılarak anlatıldığında, bu teknolojilerin ne kadar ikna edici olabileceğini anlamak.

[1] Candide ya da İyimserlik, Voltaire

[2] Bu yazıyı çevirmedim; henüz..


22 Şubat 2008'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri