Altın Elma Miti - PD10

- Lütfen bu belgeyi tuvalet kağıdı olarak kullanmayınız. -

Yukarı Burma'da Nagalar, güneşin gündüz parladığını, kadın olduğu için akşamları dışarı çıkmaya korktuğunu söylerler.

Devletin büyük şeyleri kötü yapmasına rağmen, küçük şeyleri de kötü yaptığını anlayacaksınız.
-- John Kenneth Galbraith

ALTIN ELMA MİTİ

Anladığımız kadarıyla Zeus, Peleus ve Thetis için bir düğün şöleni vermeye karar vermiş ve sorun çıkarır* diye Eris'i davet etmemiş.

Bu Eris'i kızdırmış, ve O da üzerinde KALLISTI (En güzele; yunanca) yazan, saf altından** bir elma yapıp, şölen gününde çaktırmadan tam ortaya yuvarlamış. Sonra da sosisli sandviç yemek üzere oradan ayrılmış.

Şimdi, davetli tanrıçalardan*** Athena, Hera ve Afrodit, üçü de üzerindeki yazıdan dolayı elmanın kendilerine yollandığını iddia etmişler. Ve kavgaya tutuşup, birbirlerini pançla bile ıslatmaya kalkmışlar. Ortalık kepaze olmuş.


Nihayet Zeus gelmiş ve etrafı biraz sakinleştirdikten sonra bir hakem seçilmesini ve kararı onun vermesini istemiş, ki teklifi makul bulunca üç tanrıça da bunu kabul etmiş. Onları Truvalı bir çoban'a, Paris'e yollamış (çobanın adı, annesi bir Fransızla evli olduğu için Paris'miş). Sinsi tanrıçaların üçü de Paris'e el altından rüşvet teklif edip kendisini en güzel seçtirmeye çalışmışlar.

Athena O'na savaşta kahramanca zaferler, Hera büyük bir servet, Afrodit'se dünyanın en güzel kadınını vaadetmiş. Genç ve yağız bir Truva delikanlısı olan Paris hemen Afrodit'in teklifini kabul etmiş. Afrodit elmayı almış ve Paris de belasını bulmuş.

Afrodit söz verdiği gibi, bir kaç dünveyi entrikayla o zamanlar kocası Isparta Kralı Menelaus'la mutlu mesut yaşamakta olan Helen'i (şu bildigimiz Helen), ayartıp Paris'le halvet olmasını sağlamış. Herneyse, hepinizin gerisini bildiği gibi bunu izleyen Truva Savaşı'nda Isparta kraliçelerini geri ister ve Truva'nın erkekler arasındaki ilk savaş olduğu söylenir.

İşte bu İlk Küçük Düşürücü Olay yüzünden sıkıntı çekiyoruz. Ve bu yüzden hiç bir Diskordiyen sosisli çörek yemez.

Hiç aklınıza gelir miydi?

* Buna İlk Küçük Düşürücü Olay Doktrini denir.
** Bu elmanın metal mi yoksa akapulko mu olduguna dair tarihçiler anlaşamamaktadir.[1]
***Aslında beş tanrıça vardı ama Yunanlıların Beşler Kuralı'ndan haberi yoktu.

[1]Akapulko Altını, ing. Acapulco Gold; Meksika kökenli bir marihuana cinsidir.

Diğer Bölümler:
Principia Discordia

17 Kasım 2007'de yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri