İhtiyaçları ve Kapasiteyi Belirlemek - Sansürü Aşmak (2)

Aşma teknolojileri genellikle değişen kaynak ve bilgi düzeyleri olan farklı farklı kullanıcıları hedefler. Bir senaryo için uygun olan yöntem diğerlerinde iyi çalışmayabilir. Teknoloji seçilmeden önce aşağıdaki soruların yanıtlanması hem tedarikçi hem de kullanıcı için önemlidir:
  • Muhtemel kullanıcı sayısı nedir ve ne kadar bant genişliği (internet hızı diye düşünün) vardır? (hem tedarikçi, hem de kullanıcı için)
  • Muhtemel kullanıcıların internete eriştikleri öncelikli nokta nerededir ve erişim niçin kullanılacaktır?
  • Teknik bilgi düzeyi ne durumdadır?
  • Son kullanıcının erişebileceği ülke dışında güvenilir noktalar var mıdır?
  • Sansürü aşma girişiminde başarısız olup yakalandığı takdirde kullanıcıyı bekleyen olası ceza düzeyi nedir?
  • Son kullanıcı belirli bir aşma teknolojisini kullanmanın getireceği güvenlik risklerini doğru anlayabilecek midir?

Kullanıcı sayısı ve eldeki bant genişliği

Aşma teknolojisini sunan tarafın, hizmetten yararlanacak kullanıcı sayısını tahmin etmesi ve bunu bant genişliğiyle dengelemesi gerekmekte. Son kullanıcı da bant genişliğini dikkate almalı zira aşma teknolojisinin kullanılması internet hızını yavaşlatacaktır.

Halka açık vekil (proxy) sunucu çalıştıracak olanlar sunucularının sansürlenmeyen bölgelerdeki insanlar tarafından da kullanılabileceğini hesaba katmak zorunda. Örneğin, sunucuları film indirmek için kullanılabilir ve bu da bant genişliğinin çoğunun tüketilmesi demektir. Dolayısıyla sunucunuza erişimi kısıtlamak isteyebilir ya da buna ayrılan toplam bant genişliğini sınırlayabilirsiniz. Kullanılmakta olan teknolojilerin çoğu bunların bazılarını veya tamamını yapabiliyor.


İnternete erişim noktası ve kullanımı

Son kullanıcıların internete hangi noktadan erişecekleri ve aşma teknolojisinin hangi servislerinden yararlanacaklarına bağlı olarak değişebilen uygulamalar söz konusu. Örneğin, internete kamu bilgisayarlarından veya internet kafelerden erişen kullanıcıların yazılım yükleme olanağı bulunmayabilir ve bu durumda yalnızca ağ tabanlı çözümleri kullanabilirler. Diğerleri sörf yapmanın (http) dışındaki uygulamalardan da, e-posta (smtp), dosya aktarımı (ftp) gibi, yararlanmak ve bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmek isteyebilir. Doğal olarak bu da, kullanıcının belirli bir teknik yeterliliğe sahip olmasını gerektirir.


Teknik bilgi düzeyi

Bilgi düzeyi ne kadar yüksekse (ve kullanıcıların sayısı ne kadar azsa) aşma seçenekleri de o kadar artar. Teknik bilgisi yetersiz kullanıcıların karşılaşacağı engeller kurulum, ayarlama süreci, uygulama düzeneği ayarları ve aşma teknolojisini kullanırken yapılacak ek işlemleri içerir. Bu hem tedarikçi, hem de son kullanıcı için geçerlidir. Aşma teknolojisinin yanlış kullanımı kullanıcıları gereksiz risk altına sokar.


Güvenilir kişilerin varlığı

Ülke dışında bildikleri ve güvendikleri kişilerin varlığı son kullanıcıların sansürü aşma seçeneklerini artırır. Kullanıcının yurt dışında güvenebileceği birisi yoksa seçenekleri halka açık sistemleri kullanmakla sınırlıdır ve kullanıcı bunları bulabiliyorsa, sansürcülerin de bulabileceği unutulmamalıdır. Güvenilir bir kişi aracılığıyla son kullanıcı, aşma teknolojisini sağlayana danışabilir ve kendisine en uygun ve tesbiti en zor seçeneği bulabilir. Sansürü başarılı, uzun sürecek ve kesintisiz aşmak, sansürlenmeyen bir yerde güvenilir birisinin varlığıyla çok kolaylaşır.


Olası ceza

Kullanıcıların aşma teknolojisini kullanırken yakalanmaları durumunda ne gibi cezalarla karşılacağını bilmek çok önemlidir. Cezanın şiddetine bağlı olarak seçenekler değişecektir. Hukuki ortam gevşek, cezalar da hafifse, kullanıcılar sansürü aşmada başarılı fakat çok da güvenli olmayan yöntemlerden birini kullanabilirler. Ortam tehlikeliyse, gizli ve güvenli olacak teknolojiler dikkatlice uygulanmalıdır. Bazıları meşru bir hikaye veya benzeri yanıltmacalarla birlikte bile kullanılabilir.


Güvenlik riskleri

Kullanıcıların, muhtemel güvenlik riskleri anlatılmadan aşma teknolojilerini kullanmaya cesaretlendirildiği sık görülür. Halbuki doğru yerde ve zamanda, doğru teknolojinin kullanılmasıyla bu riskler asgariye indirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papağan Totemi

Cadılar Tanrıçası Aradia

Gezegen Simgeleri